16.08.2023

Чи варто купувати пальчикові акумулятори АА

Коли варто купити пальчикові акумулятори, а коли краще обійтися звичайними батарейками АА?

Пальчикові батарейки використовують у найрізноманітнішій побутовій техніці, починаючи з ТВ-пультів, ліхтариків або настінних годинників і закінчуючи фото-спалахами або всілякими електровимірювальними приладами.

Останніми роками серед користувачів не вщухають суперечки про те, чи варто купувати замість них акумулятори АА, головна перевага яких у можливості їхнього заряджання. І справді, незважаючи на вищу вартість акумуляторів, їхнє використання здається вигіднішим. Але чи так це насправді? Давайте розбиратися.

Плюси і мінуси акумуляторів АА

Головна перевага акумуляторів АА очевидна: після розрядки пальчикову батарейку залишається лише викинути, і сумно вирушити в магазин за новим джерелом живлення. Але у випадку з акумуляторами, вам достатньо під’єднати їх до зарядника, трохи почекати й отримати повністю готову до роботи батарейку.

На перший погляд, здається, що на цьому статтю можна і закінчувати, назвавши акумулятори АА незаперечним переможцем. Але насправді не все так просто. Насамперед акумулятори коштують набагато дорожче за звичайні пальчикові батарейки і, до всього іншого, вимагають купівлі ще й зарядного пристрою до них.

Наприклад, звичайна сольова батарейка GP обійдеться вам приблизно в 20 гривень, тоді як алкалінові батарейки цього ж виробника коштують вже близько від 40 гривень, а акумулятори АА – обійдуться, як мінімум, у 200 гривень штука.

А це означає, щоб вийти хоча б “в нуль” під час купівлі акумуляторів, їх потрібно підзарядити не менше 8 разів. І адже в нашому прикладі фігурують далеко не найдорожчі акумулятори з доступних на ринку.

Але жоден акумулятор не вічний. Всі вони з часом деградують і втрачають свою ємність. Це повною мірою стосується і пальчикових акумуляторів, які, згідно зі статистикою, можуть прожити лише до 5 років без відчутної втрати ємності (менше 20%). Причому в цьому режимі їх потрібно використовувати досить активно. Адже, наприклад, найпопулярніші на ринку нікель-металогідридні акумулятори (Ni-Mh) за місяць простою втрачають близько 40% заряду і дуже не люблять розряджений стан. Тобто встановлювати їх у ліхтарик, який може пролежати без діла не один місяць, – далеко не найкраща ідея. Ті ж алкалінові батарейки, навпаки, можуть до 10 років зберігатися без втрати енергоємності.

Коли варто використовувати пальчикові акумулятори

Як ви вже зрозуміли, використання акумуляторів АА не завжди виправдане. Через відносно швидкий, порівняно зі звичайними батарейками, саморозряд, їх точно не варто встановлювати в техніку, яку ви рідко використовуєте. Не підійдуть вони і для пристроїв, які майже не споживають енергію. Адже в тих же ТВ-пультах звичайна батарейка цілком може прожити і кілька років, тоді як вже через п’ять років деградація акумулятора стає вельми помітною – ви просто не встигнете його зарядити потрібну кількість разів для того, щоб окупити своє придбання.

Навпаки, встановлення акумуляторів АА в техніку, що активно використовується і споживає чимало енергії, може окупити себе дуже швидко. Вони стануть дуже доречними у спалахах для фотоапаратів, радіокерованих машинках або навіть ліхтариках. Але за умови, що останні ви використовуєте досить активно.

Також варто знати, що звичайні батарейки АА видають напругу 1,5В, а акумулятори 1,2В.Відмінність невелика, але всі гаджети розраховані на батарейки з напругою 1,5В, і за напруги 1,2В та менше можуть працювати некоректно. Не забувайте, що вольтаж і батареєк і акумуляторів з часом знижується - і чим більше енергії споживає пристрій, в якому вони працюють, тим швидще вони розряжаються. 

"Час життя" аккумуляторів вимірюються кількістю циклів зарядки. Виробники аккумуляторів називають число зарядок до повної деградації аккумулятора 2000, але на практиці воно є значно меншим.