09.12.2022

Чим корисна калина і кому її вживати не можна

Чемпіонкою за вмістом корисних речовин серед пізніх осінніх ягід багато хто визнає калину. Вона містить і вітаміни, і ферменти, і мінерали що необхідні для зміцнення здоров’я. Про це розповідає Поштівка.

Калина в медицині

Унікальний хімічний склад наділяє ягоди калини цілющими властивостями. Багатство мікроелементів і вітамінів, що містяться в плодах культури (марганцю, заліза, магнію, калію, кальцію, вітамінів С, Е, К, Р, каротинів, дубильних і смолистих речовин, сахаридів, жирних кислот), позитивно впливає на серцево-судинну систему. Ягоди калини широко використовуються для приготування різних видів лікарських засобів народними знахарями, оскільки мають властивість знижувати підвищений артеріальний тиск, а відповідно, запобігати розвитку інфаркту або інсульту.

Плоди калини містять калій, який знижує тиск, при цьому він корисний для серця і печінки.

Калій – це той елемент, який важливий для серцевого м’яза, для печінки та інших органів. Калій трохи гальмує серце, робить його удари рідше, але сильніше, прискорює роботу кишківника, і оскільки калій є в якійсь мірі антагоністом кортизолу і тестостерону – він вирівнює гормональний фон.

Користь вживання калини при артеріальній гіпертензії полягає в тому, що свіжі ягоди рослини мають як заспокійливий, так і загальнооздоровчий ефект.

Калина містить велику кількість органічних кислот (цисаконітова, хлорогенова, янтарна, яблучна та ціла низка інших). Вони забезпечують енергією всі клітини, у тому числі печінки та серцевого м’яза, і надають людині сили.

Збирати ягоду найкраще саме у жовтні, після перших заморозків, тоді плоди втрачають гіркоту, а вітаміни зберігаються. Зберігати їх можна по-різному: заморозити, зробити сік, розтерти з|із| цукром або медом і використовувати цю суміш аж до весни.

Корисні властивості калини

Користь від калини в процесі лікування підвищеного тиску полягає в наступних функціях ягоди:

  • сечогінних, які спрямовані на зняття набряків, що супроводжують підвищений тиск. Справа в тому, що високі артеріальні стрибки тиску негативно відбиваються на роботі нирок, через що сеча застоюється в організмі, у зв’язку з чим утворюються набряки. Калина сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Тобто калина – відмінний діуретик;
  • очисних: високий вміст у складі червоних плодів антиоксидантів допомагає усунути утворилися на судинних стінках холестеринові бляшки. Наявність в плодах вітаміну Р сприятливо впливає на підвищення еластичності судинних стінок, зміцнює їх;
  • болезаспокійливих: калина здатна усунути болі, якими супроводжуються високі стрибки артеріального тиску;
    спазмолітичних: підвищення тиску часто викликано спазмами кровоносних судин – просвіт артерій звужується, і це тягне за собою гіпертензію;
  • регулярне вживання ягід має позитивний вплив на роботу серця: нормалізує серцевий ритм, приводить в норму частотність ударів пульсу (прискорене серцебиття тягне за собою скачки тиску). Самопочуття людини помітно поліпшується;
  • лікувальні склади з плодів нормалізують ліпідний баланс;
  • підвищений артеріальний тиск нерідко спричиняє за собою тромбоз, тому вживати калинові плоди важливо ще й тому, що вони сприятливо впливають на згортання крові;
  • вміст у складі червоних плодів біологічно активних речовин – цілющий еліксир для налагодженої роботи коронарних судин, які відповідають за постачання серця кров’ю. Розширення даних судин допомагає налагодити роботу серця, а це, в свою чергу, запобігає розвитку гіпертензії.

Важливо! Не рекомендується лікувати гіпертонію одними калиновими ягодами: вони повинні йти як доповнення до запропонованих терапевтом медичних препаратів, тобто лікуватися потрібно комплексно. На важливості вживання калини полягає в тому, що ліки, до складу яких вона входить, здатні знижувати ризик розвитку інсульту, інфаркту, аневризми аорти, серцевого і коронарної недостатності, ниркових порушень.

Протипоказання

Незважаючи на значний перелік користі калинових ягід, вживати їх потрібно з розумом, і, перед тим як починати лікування, необхідно ознайомитися з протипоказаннями та списком категорій людей, яким калинові ліки можуть нашкодити.

Отже, ягоди культури категорично протипоказані:

  • вагітним жінкам;
  • алергікам;
  • гіпотонікам;
  • страждаючим від ниркових хвороб;
  • людям з підвищеною схильністю до утворення тромбів;
  • хворим на виразку, гастрит або виразками кишково-шлункової системи;
  • страждаючим від подагри.

Якщо у вас є хоча б одне протипоказання, плоди калини для вас – не ліки.

Вплив на тиск

Після того як ви звернулися за допомогою до народних знахарів, і вони порадили вам калину від гіпертонії, обов’язково ознайомтеся з особливостями впливу даної рослини на артеріальний тиск. Ознайомтеся з лікувальними властивостями і протипоказаннями квіток калини. Так, дія подібних ліків не проявляється миттєво: не варто чекати, що тиск знизиться тут же, як ви прийняли засіб з ягід – плоди культури знижують тиск поступово і за умови регулярного вживання. Якщо ж ви зіткнулися з гіпертонічним кризом, то покладатися на одну калину не потрібно – необхідно вдатися до допомоги сильних ліків.

При цьому вживати червоні плоди варто в свіжому вигляді, оскільки термообробка негативно вплине на її цілющі властивості. 

Що стосується калинових квіток і коренів, то вони не мають властивості ні підвищувати, ні знижувати тиск, тому їх вживання допустимо і гіпертонікам, і гіпотонікам як, наприклад, імуностимуляторів.

Чи знаєте ви? Назва цієї рослини походить від давньослов’янського слова «розжарювати» (лаяти), що викликано асоціацією кольору калинових ягід з кольором розжареного заліза.

Правила прийому калини за високого тиску

Прийом калинових ліків передбачає дотримання деяких правил:

  • лікуватися потрібно калиновими плодами, які добре дозріли, навіть перемерзли;
  • для лікування збирайте плоди з калинових кущів, що ростуть в екологічно чистих умовах. Справа в тому що калинові ягоди здатні накопичувати токсичні ультрамікроелементи, наприклад, свинець;
  • якщо у вас тільки почали проявлятися симптоми гіпертонії, доцільно вживати ягоди в свіжому вигляді з медом або цукром;
  • можна пити чай із залитих водою і настояних ягід;
  • широкою популярністю користується сік з червоних плодів, який варто приймати щодня по 2 ст. л. перед основним прийомом їжі, протягом 14 днів.

Рецепти

У народній медицині відомо багато рецептів корисного і смачного лікування за допомогою калинових ягід. Детальніше про найбільш популярних і ефективних.

Чай з калини з м’ятою

Одним з найпоширеніших і дієвих ліків є калиновий чай. Підвищений артеріальний тиск нерідко супроводжується тривожним станом, подолати який допомагає м’ята і мед, тому часто народні знахарі радять поєднувати ці компоненти.

Для приготування ароматного і смачного цілющого чаю необхідно взяти:

  • 1 ст. л. калинових ягід;
  • 1 гілочку м’яти;
  • цукор або мед за смаком;
  • 400 мл води.

Процедура приготування чаю досить проста: ягідно-трав’яний збір необхідно залити окропом і настоювати близько 10 хвилин. Після чого можна починати смачне лікування. 

Важливо! Для того щоб знизити тиск швидше і ефективніше, до плодів калини можна додати 1 ст. л. подрібненого сухого шипшини, який також є популярним народним ліками від гіпертонії.

Морс з калини і меду

Для приготування лікувального калиново-медового морсу запасіться наступним набором інгредієнтів:

  • калиною – 4 ст. л;
  • водою – 0, 5 л;
  • медом – за смаком.

Радимо прочитати про користь морсу з калини і способах приготування.

Процедура приготування калинового морсу:

  1. Червоні плоди необхідно залити окропом.
  2. Протягом 30 хвилин потримати суміш на бані з води.
  3. Відставити охолоджуватися в темне прохолодне місце.
  4. Процідити.
  5. Додати мед.

Пити калиновий морс необхідно тричі на день, по 0, 3 склянки. 

Калина з медом і цукром

Мабуть, найлегші в приготуванні ліки. Змішавши зазначені інгредієнти, можна приготувати калинове пюре або ж калиновий сік. Для приготування пюре з калини, знадобляться:

  • червоні плоди – 1 кг;
  • мед або цукровий пісок – 250 мл.

Для приготування страви необхідно розчавити свіжі вимиті ягоди (за допомогою блендера, сита, ступки). Потім додати мед або цукор і ретельно перемішати. Суміш повинна настоятися близько двох годин, після чого її можна вживати. Рекомендовані дозування – 1 ст. л. калинового пюре 4 рази на день.

Що стосується калинового соку, то для його отримання необхідно взяти інгредієнти в таких пропорціях:

  • плоди калини – 0, 5 кг;
  • цукор (1 кг) або мед (1 л).

Чи знаєте ви? Калинові кісточки мають форму сердечок.

Добре вимиті червоні плоди поміщають в ємність для настоювання (важливо, щоб ємність мала широке дно). Потім плоди необхідно засипати цукром або залити медом і відправити настоюватися на 4 дні. Через зазначений час відокремити цілющий сік.

Пити його необхідно за півгодини до основного прийому їжі по 1 ст. л. 

Калиновий напій

Для приготування цих ароматних ліків знадобляться:

  • калинові ягоди – 1 кг;
  • вода – 200 г;
  • мед – 250 г.

Покрокова процедура приготування:

  1. Добре вимити червоні плоди.
  2. Подрібнити калину і вичавити з неї сік.
  3. До м’якоті додати воду і поставити заварювати на 10 хвилин.
  4. Відцідити з провареної макухи рідину.
  5. Змішати калиновий сік з отриманим відваром.
  6. Залишити остигати.
  7. Додати до напою мед.

Ліки приймають щодня по 2 ст. л. за півгодини до обіду і вечері. Якщо тиск стабільно високий, то калиновий напій п’ють і з ранку, оскільки він буде благотворно впливати на поліпшення загального стану.

Важливо! Для приготування народних ліків потрібно використовувати тільки натуральний мед.

Коли і як заготовлювати калину

Ягоди можна заморожувати і використовувати для приготування ліків, а можна засипати їх цукровим піском. Так вони будуть зберігати свої корисні властивості протягом тривалого періоду часу (рік і навіть більше). Крім ягід, в лікувальних цілях можна заготовлювати листя, квіти і навіть кору рослини.

Збирати ягоди калини необхідно після перших заморозків, внаслідок яких вони великою мірою втрачають гіркоту і набувають гіркувато-солодкий смак.

Як бачите, усунути симптоми гіпертонії може всім відома калина. Її багатий вітамінно-мінеральний склад позитивно впливає на людський організм в цілому і на зниження артеріального тиску зокрема. Варіантів приготування ліків з використанням калинових плодів більш ніж достатньо: це може бути ароматний калиновий сік, смачний морс, пюре або навіть калинове варення.