27.03.2023

Найкращі способи чищення ковроліну в автомобілі


Ковролін в автомобілі повинен бути таким чистим, як справний двигун або інші деталі. На нього часто проливаються напої, попадають крихти від їжі, бруд від взуття. 

У зимову пору року або в період дощів покриття намокає. З часом почне розшаровуватися, металеві конструкції під ним заіржавіють. Щоб цього не сталося, важливо здійснювати своєчасний догляд.

Як підготуватися до чищення. Покриття для підлоги відрізняється за типом ворсу, матеріалом. Миючі або народні засоби, які підходять для одного автомобіля, не можуть бути використані на іншому. Тому якщо почистити ковролін з першого разу не вдається, значить потрібно скористатися іншим методом.


Перш ніж зайнятися чищенням покриття для підлоги, проведіть підготовчу роботу, яка полягає в наступному:
  1. Приберіться в салоні, приберіть із покриття все зайве. Те, що не потрібно, викиньте, якщо щось знадобиться, заберіть у бардачок чи багажник.
  2. Килимки витягніть, добре витрусіть.
  3. Видаліть велике сміття, протріть пил. Важко доступним місцям приділіть особливу увагу. Вони легко очищаються ватним тампоном, складеним куточком ганчірочки.
  4. Під педалями та заднім сидінням пропилососьте.

Як тільки все зроблено, можете сміливо приступати до чищення ковроліну.

Найпростіше - купити як відповідний хімічний спеціальний автомобільний засіб, так і просто засіб побутової хімії. Тут діє дуже просте правило: все, що ви використовуєте дома для очищення аналогічних поверхонь, може бути застосоване і в автомобілі.

На відміну від хімічних засобів, підручні менш токсичні, не агресивні, отже, ймовірність пошкодження покриття нижче. До того ж вони не є небезпечними для вашого здоров'я.

Способів очистити ковролін чимало. Досвідчені водії радять взяти господарську поролонову губку, яка є в будь-якому домі. Головне, щоб вона була вологою. А потім беремо вологу губку та починаємо терти. Трийте краще, і ви самі здивуєтеся, наскільки це ефективно. Губку періодично мити в відерці з водою, віджимати і знову терти. Можна також використовувати засіб для очищення домашнього ковроліну, капніть на губку і добре потріть. Ви відразу побачите, наскільки стало чистіше у вас у машині.

Також можна чистити ковролін в авто за допомогою щітки з м'яким ворсом для чищення одягу. Жорстка не підходить, тому що вона може зруйнувати ворс.

Чищення ковроліну з содою. Щоб позбавитися бруду на ковроліні, можна скористатися двома різними способами:

Мокра чистка. У п'яти літрах води розведіть півсклянки соди. Налийте розчин у пульверизатор, розпорошіть по поверхні. Через півгодини пройдіться пилососом.
Сухе чищення. Видаліть пил та дрібне сміття на ковроліні пилососом. Насипте соду на поверхню, в особливо брудних місцях зробіть шар більше. Пропилісосьте через півгодини.

Після чищення содою килимове покриття стане яскравим, свіжим, зникнуть неприємні запахи.

Спирт з оцтом. На дві частини спирту візьміть частину оцту. Обережно нанесіть отриманий розчин на покриття, залиште максимум на 15 хвилин. За допомогою такого засобу вдасться позбутися плям, бруду. Відтирайте їх щіткою середньої жорсткості.

Сіль. Якщо ви виявили жирні плями на ковроліні, легко можна видалити кухонною сіллю. У невеликій кількості нанесіть її на забруднену ділянку, обережними рухами утріть у ворс. Через кілька хвилин ретельно промийте оброблену ділянку мильним розчином, дайте висохнути.

Чищення засобами для посуду. Змішайте три чайні ложки засобу для посуду, склянки оцту, нашатирного спирту. Отриману масу додайте до семи літрів теплої води. Щоб позбутися плями, помийте забруднення готовим розчином, на завершення скористайтеся миючим пилососом.

Народні засоби ефективні, але впоратися зі старими забрудненнями можуть не завжди. Якщо нічого з описаного вище не допомагає, скористайтеся хімією.

Як висушити ковролін. Сира підлогу - це причина появи корозії, грибка, плісняви. Тому важливо ретельно висушити покриття після чищення. Можна скористатися рушником, феном. Якщо погода на вулиці легковажна, відкрийте двері автомобіля, залиште на кілька годин. Волога випарується, запах використовуваних засобів вивітриться. Інший спосіб – на деякий час увімкніть пічку.

Також можна на ковролін постілити в декілька шарів папір, гофрокартон - і поставити на нього щось важке щоб він шільно ліг на ковролін - за деякий час він натягне з ковроліна вологу. Залежно від кількості вологи мокрий папір треба міняти на сухий.

Якщо під час сушіння ковроліну під нього потрапляє вода, скористайтеся миючим пилососом. Вода буде видалена, заберуться залишки сміття. Тривалість сушіння максимум півгодини.

Щоб покриття підлоги не забруднювалося сильно, регулярно пилососьте в салоні автомобіля, протирайте пил. По можливості відмовтеся від їжі в салоні, щоб уникнути попадання крихт і напоїв на ковролін.