14.05.2023

Чистка килимів народними засобами

Килими стають дуже швидко заплямованими, тому необхідно регулярно проводити їх чистку. Однак часто купувані магазинні засоби містять хімічні речовини, які можуть бути шкідливі для здоров'я. Тому краще скористатися народними засобами.


У домашніх умовах вивести плями на килимі допоможуть речовини, що є у кожному будинку.

Якщо забруднення свіже, а волога ще не ввібралася, то наслідки можна максимально мінімізувати. Так можна зробити зі свіжою плямою від вина на килимі, розлитим соком або іншим рідким забруднювачем. Достатньо взяти серветку з м'якої тканини, що добре вбирає, і промокнути розлиту рідину. Головне – рухи мають бути спрямовані від краю плями до його середини, щоб не розповзалося.

Перш за все, килим слід витрясти і вимити водою з додаванням солі. Для того, щоб видалити плями, можна скористатися засобами, які знайомі кожному з дитинства. Наприклад, для видалення жирних плям замість миючого засобу можна використати звичайне борошно або крохмаль. Насипте на пляму порошок, зачекайте 10-15 хвилин, а потім витріть його м'якою щіткою і змийте водою.

Сода. Цей інгредієнт є на будь-якій кухні. Використовують його в кулінарії нечасто, але з її допомогою можна швидко позбавити улюблений килим від плям. Її перевагою можна назвати очищення не тільки від бруду, але й неприємних запахів. На всю поверхню жирної плями рівним шаром розсипте соду. Дайте їй полежати приблизно півгодини. Потім увімкніть пилосос і зберіть порошок. Пляма зникне разом із содою. Цей варіант підходить для чищення всіх килимових покриттів (крім білого килима). Якщо постраждала біла поверхня, то соду можна замінити на сіль, часточки сирої картоплі чи звичайний харчовий крохмаль. Сипучі засоби більше підходять для безворсових килимів. 

Сода + перекис водню = чисті килими. Обидва інгредієнти – відмінні очищувачі власними силами. Поєднавши дані кошти в одному флаконі, можна видалити пляму з килима ще швидше. Треба лише змішати 2 столові ложки і півсклянки перекису, залити в пульверизатор і розприскувати на пляму. Зволожену поверхню протріть серветкою з мікрофібри.

Ви можете використовувати сіль та соду як додаткові засоби для очищення килимів від забруднень. Для цього потрібно змішати одну склянку солі і один склянку соди, розсипати цю суміш на килим і залишити на кілька годин. Після цього пройдіть по килиму пилососом, щоб видалити сіль та соду які увібрали в себе забруднення. 

Необхідність видалення плям від кави з килимів знайома практично кожному. Процедура теж не складна і потребує лише уважності. У 1 літрі води розчиніть 1 столову ложку аптечного гліцерину, засоби для розм'якшення шкіри підошвах. Чисте м'яке ганчір'я вмочіть у розчин і старанно обробіть пляму. Вологу чисту поверхню вмочіть чистою сухою ганчірочкою і дайте килиму просохнути.

Ще один простий засіб - оцет. Він добре видаляє запахи та плями від вина, кави, чаю та інших напоїв. Розведіть оцет у воді в співвідношенні 1:1 і нанесіть на пляму м'якою ганчіркою. Потім витріть її м'якою щіткою і змийте водою.

Існують інші методи чищення килимів. Більшість із них настільки прості, що здаються іноді абсурдними. Наприклад, очищення червоних винних плям вином. Тавтологія та абсурд? Неправильно. Плями від червоного вина і справді чудово відмиваються білим вином. Достатньо змочити м'яку тканину та провести чищення рухами, спрямованими на середину плями.

Після того, як ви добре промили килим, дайте йому добре просохнути на повітрі, але не під прямим сонячним світлом, щоб уникнути вигоряння кольору. Краще за все просушувати килим на підлозі, яку можна легко витерти від вологи. Іноді потрібно повторити процес чистки, якщо килим дуже брудний.

Якщо треба швидко осушити мокре місце після чищення, поруч із ним можна поставити вентилятор та ввімкнути. У жодному разі не використовуйте фен. Волокна килима злипнуться, при цьому виглядатимуть неохайно. Під час підготовки до процедури просто знайдіть вентилятор та залиште його напоготові.

Народні засоби для чистки килимів - це недорогі та ефективні способи, які допоможуть вам зберегти свій килим чистим та гарним, а також заощадять гроші на професійній чистці. Використовуйте ці методи регулярно, і ви зможете насолоджуватись своїм красивим і чистим килимом протягом довгого часу.

Народні засоби - це екологічно чисті і безпечні засоби для чистки килимів. Вони допоможуть не тільки позбавитися плям, а й зберегти здоров'я здоров'я ваших  домашніх та продовжити термін експлуатації килимів. Для цього слід регулярно проводити заміну фільтрів у пилососі, щоб зменшити кількість пилу, а також вчасно видаляти плями та періодично прати килими професійним способом. Також не рекомендується залишати коври на прямому сонячному світлі, а також у вологих місцях, де можуть розвиватися плісняві та грибки. Правильний догляд за ковровими покриттями допоможе зберегти їх якість та привабливий вигляд на тривалий період часу.

Видалення плям від фарб.

Загальні рекомендації щодо видалення фарби з килима 

 Найпростіше відмити з килима свіжу фарбу, доки вона не засохла. В іншому випадку вона затвердіє і відокремити її від ворсу буде дуже важко.  

1 Найкраще для видалення будь-яких фарб підходить звичайна тканинна серветка. На відміну від паперової за рахунок плетіння, вона ефективніше збирає на себе фарбу.  

2 Якщо фарба густа (консистенція сметани) - збирайте фарбу шпателем, тупою стороною ножа чи будь-яким іншим тонким предметом. 

 3 Рухайтеся від країв плями до центру. Так ви не збільшите його площу.  

4 Якщо фарба рідка, обкладіть пляму ганчіркою по краю: такий бар'єр не дозволить сильно розтектися фарбі на велику площу.  

5 Видаляйте надлишки фарби легкими рухами, щоб не загнати фарбу вглиб ворсу та підстави килима.

Якщо Вам пощастило і ви помітили пляму перш, ніж фарба засохла, візьміть чисту білу серветку або ганчірку і рухами, що промокають, видаліть фарбу. Намагайтеся рухатися від країв плями до центру - це дозволить не розмазати пляму ще більше. Протріть "залишкову" пляму вологою губкою, змоченою в холодній воді. Можливо, вже на цьому етапі пляма зникне. Якщо фарба почала підсихати і не відтирається водою, скористайтеся миючими розчинами (1 столова ложка миття посуду на склянку води). За допомогою білої серветки або ганчірки нанесіть розчин на пляму, акуратно потріть. Промийте чистою водою і дочекайтеся повного висихання килима. 

Водоемульсійна фарба складається з акрилових кополімерів або акрилових смол, які швидко тверднуть і стають несприйнятливими до води. Чим швидше Ви виявите пляму, тим простіше буде її позбутися. Засохлі плями – одні з найстійкіших. Згодом, фарба «в'їдається» у волокна килима і видалити пляму однією лише хімією стає проблематично.

  •      Для початку видаліть надлишки засохлої фарби механічно. Це можна зробити негострим ножем.
  •      Змішайте 1 столову ложку безбарвного засобу миття посуду зі склянкою теплої води. Нанесіть розчин на пляму за допомогою білої серветки або ганчірки. Продовжуйте змочувати пляму доти, поки килим вбирає рідину. Акуратно потріть пляму круговими рухами від країв до центру.
  •      Якщо фарба не розм'якшилася і не видаляється з килима, візьміть губку, змочену в гліцерині. Протріть пляму і залиште на 3-4 години. Після зазначеного часу знову спробуйте відмити пляму розчином води та рідини для миття посуду.
  •      Якщо пляма не піддається, скористайтеся спеціальним засобом видалення фарби на водній основі. Замінити його можна розчином звичайного оцту: 1 столова ложка на склянку води.
  •      Після видалення плями обов'язково промийте килим чистою водою і дайте висохнути.

Чим відмити з килима акрилову фарбу

Акрилова фарба – це воднодисперсний засіб на основі поліакрилатів. Видалити її з килима виключно водою не вийде, але можна обійтися без екстремальних засобів.
1
Зберіть надлишки фарби з килима за допомогою білої тканинної серветки.
2
Нанесіть 3% перекис водню на білу фланелеву або бавовняну ганчірочку. Протріть забруднену область. При необхідності - повторіть кілька разів, використовуючи чисту частину серветки.
3
Протріть оброблену зону ганчіркою або губкою, змоченою у теплій воді, щоб змити з килима залишки перекису.
4
Осушіть: візьміть білий паперовий рушник і обережно притисніть до вологої області, збираючи надлишки вологи. Дайте просохнути килиму у природних умовах. 

Як видалити пляму від олійної фарби з килима

Олійна фарба - це суспензія, до складу якої входять рослинні олії та оліфи, восковий розчин, природні смоли, неорганічні пігменти та добавки, що підвищують стійкість фарби. Неважко здогадатися, що звичайною водою розчинити таку «гримучу» суміш неможливо.

Засохлі плями масляної фарби – найскладніший випадок. Якщо з килимом сталася така неприємність, найкраще спробувати використовувати скипидар. Він добре розчиняє жири, олії та смоли — все те, що є у складі олійної фарби.
Олійну фарбу такоє розчиняють ацетонами та розчинника типу уайт-спіриту. Але, на жаль, обробляти килими настільки агресивними засобами небезпечно: волокна можуть просто не витримати впливу хімії, і ви отримаєте на місці плями лисицю або дірку.
Більш безпечним способом є обробка гліцерином.

1. За допомогою будівельного шпателя або тупого боку ножа зберіть надлишки фарби з килима. Намагайтеся не дуже сильно тиснути, щоб не пошкодити ворс механічно.
2. Намочіть скипидаром або гліцерином білу ганчірочку. Промокаючими рухами нанесіть скипидар на фарбу. Трохи потріть пляму: фарба має почати відходити від волокон. Не забувайте міняти сторони серветки, щоб щоразу використовувати чисту тканину. В іншому випадку фарба розмажеться по килиму ще більше.
3. Після того, як більшість фарби видалена - промийте місце обробки мильним розчином (1 чайна ложка засобу для миття посуду або рідкого мила на 1 склянку теплої води).
4. Замийте килим чистою водою, щоб видалити залишки всіх засобів і осушити паперовими рушниками, дайте досохнути в природних умовах.

Вибір засобів і способу для чищення килимів

Перед тим як приступити до відповіді на головне питання – чим вивести пляму з килима, слід розібратися з типом самого килимового виробу. Це необхідно для того, щоб не зіпсувати палас і застосувати найбільш вдалий спосіб очищення.

Зверніть увагу на такі моменти:
• довжина ворсу килима;
• основний матеріал і колір виробу;
• склад миючих засобів.

Для виробів з синтетичних волокон можна застосовувати хімічні засоби для чищення. Синтетичні килими стійкі до знебарвлення й деформації, тому за допомогою хімії ви зможете швидко прибрати плями, не зіпсувавши при цьому килим. Однак ці засоби використовуються тільки для свіжих плям і обов'язково у спіненому вигляді.

Для килимів з натуральних матеріалів (вовни, шовку, бавовни, замші) цей варіант може стати згубним – зіпсувати виріб або вплинути на його колір. Також не можна використовувати щітки та агресивні народні засоби, на кшталт соди й оцту, але підійдуть порошки.

Ковролін та безворсові вироби не можна заливати рідиною, щоб не утворювалася цвіль, для них підходять сипучі засоби (сода, сіль, крохмаль і порошки).

Білі та світлі килими очищують не фарбуючими засобами, інакше вони можуть увібрати інгредієнти й змінити колір. А для темних тканин не використовуйте лимонний сік, вологу соду та інші окислювачі.