07.02.2018

П'ять правил ефективного персонального бренду


Прокинутися знаменитим після ефіру на телебаченні більше неможливо. Побудова бренду – трудомісткий і тривалий процес


Бажання мати персональний бренд стало модним. Хоча багато хто так і не розуміє, для чого їм це потрібно. Але будь-який тренд потрібно використовувати з користю для себе. Згідно з дослідженнями, кожного дня ми контактуємо з 7 тис. брендів – в офлайні, онлайні і навіть у думках. Отже, сильний персональний бренд допомагає посилити ваш вплив на вибір потенційного покупця (або аудиторії), а також здобути лояльність з боку партнерів і клієнтів.

Пропоную чек-лист з п'яти правил, про які варто пам'ятати, вибудовуючи особистий бренд.

Гра на перспективу


Будувати персональний бренд – це забіг на довгу дистанцію. Не варто чекати на миттєвий ефект. Багато хто думає, що після ефіру або інтерв'ю у великому виданні можна прокинутися відомим. Але цього не станеться. Таке було можливе років 30 тому, але не зараз.

На створення образу та репутації експерта, підвищення впізнаваності та впливу можуть піти роки. А мінімальний термін «окупності» і тимчасових, і грошових інвестицій – півроку. І для цього знадобиться величезна, злагоджена робота цілої команди над контентом, спілкуванням із журналістами, лідерами думок, виступами на публіці і просуванням в цілому.

Крім цього, персональний бренд вимагає постійної роботи над контентом. Навіть банальне ведення соцмереж (а це не тільки пости з котиками) вимагає часу на продумування і написання постів, їхнього тестування, коментарі, спілкування з аудиторією. Багато хто починає видихатися, і ось уже пости не такі системні, активність спадає.

Чітка мета


Будувати бренд, "щоб всі любили", "щоб знали", "хочу бути популярним", "стану крутим бізнесменом" – неефективно. Мета повинна бути такою, щоб її можна було виміряти. Інакше ви не зрозумієте, досягли її чи ні. Прописуйте цілі до дрібниць, наприклад: яким повинні мене бачити люди? Хто ці люди?

Далі розробляється стратегія просування бренду – вашої історії і бажаного образу.

Також складіть список чек-поінтів, за якими ви зможете визначити, чи правильні ваша стратегія і напрямок. Наприклад, ефір у прайм-таймі, проведення великого форуму, запуск нового продукту. І забувайте звірятися і вдосконалювати бренд відповідно до викликів часу і ринку.

Визначена цільова аудиторія


Особистий бренд – це про враження, яке ви справляєте на інших людей, а не на себе коханого і свою сім'ю. Однак прагнення подобатися всім – шлях у нікуди. Тому всі спроби загравати з усіма одразу вб'ють персональний бренд. У вас повинен бути характер, який підходить для тієї аудиторії, якій ви хочете донести свої цінності. Думка інших категорій нас має хвилювати меншою мірою.

Навіть більше, бренд – це завжди «обіцянки». Що і для якої аудиторії ви збираєтеся обіцяти? І для кожної аудиторії повинен бути свій посил. На самому початку краще не визначати більше двох цільових аудиторій. Наприклад, на першому етапі це можуть бути «партнери» і «клієнти».

Продумана упаковка


Людина-бренд вміє правильно упаковувати і доносити свою цінність до аудиторії.

Упаковка – це ваше ім'я, зовнішній вигляд, стиль, поведінка, рухи і зміст. Також для створення образу можна використовувати легенди, які допоможуть посилити ваш бренд. Не забувайте працювати зі зворотним зв'язком, яка з боку можуть вказати на якісь моменти, які не видно вам. Зворотним зв'язком можуть бути ваші колеги, друзі, родичі та професіонали, яким ви довіряєте.

Прокачивайте свою експертність в обраній сфері, доводьте її за першої-ліпшої нагоди, продавайте себе. Пам'ятайте: персональний бренд – це ваша зброя в боротьбі за лояльність потрібної аудиторії.

Підібрана і протестована ніша


Ваш персональний бренд повинен бути відображенням того, в чому ви по-справжньому розбираєтеся і у що вірите. Стиль, манера поведінки, мова повинні відповідати вашій меті. Також робіть ставку на ту сферу, в якій ви готові розвиватися надалі і те, на чому будете заробляти. Будувати бренд на таланті або хобі вишивати хрестиком не вийде. Хіба що ви готові займатися ці протягом найближчих 10-20 років – розповідати про це захоплення, створювати фото, відео, тексти, вести соціальні мережі, семінари та вебінари. Якщо на це хобі ви готові витрачати тільки вечір-два, то не робіть на нього ставку.

Також звертайте увагу на ринок. Якщо оберете вузьку нішу, то швидко досягнете «стелі». Плюс, завжди краще мати меншу частку на ринку в 7 млрд, ніж більшу, але на ринку в 50 млн.