14.08.2023

Порядок дій у разі ДТП

Будь-який водій незалежно від того наскільки майстерно він керує автомобілем має ризик потрапляння в дорожньо-транспортну пригоду (далі ДТП). А тому кожен водій повинен розуміти, як йому слід діяти в разі настання цієї непередбачуваної події. 

Власне порядок дій при настанні ДТП визначено самими Правилами дорожнього руху (далі ПДР), а саме п.2.10, і ми в цій статті не будемо зупинятись на розгляді питань, які в будь-якому випадку повинен знати кожен водій.

Єдине що зауважимо, так це те що п.2.11 ПДР зазначено, що якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди третім особам, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста або до органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею (Європротокол).

Слід зауважити, що вимоги ПДР направлені в першу чергу на забезпечення умов для безпеки дорожнього руху, збереження життя та здоров’я учасників дорожнього руху, та забезпечення схоронності місця ДТП для можливості оформлення факту настання ДТП, встановлення винуватця ДТП та притягнення винуватця ДТП до відповідальності.


Але чинним законодавством не передбачено вимог щодо дій учасників ДТП, спрямованих на забезпечення можливості учасників ДТП захистити свої права та інтереси, зокрема при оскарженні дій або бездіяльності органів Національної поліції України та при взаємовідносинах зі страховими компаніями щодо виплат страхових відшкодувань (відмова у виплаті, неповна виплата страхового відшкодування, страховий регрес тощо).

Саме на таких нюансах ми хочемо загострити увагу.

Перше, на що слід звернути увагу та про що взагалі не згадується в ПДР – це зберігати спокій після настання ДТП (не хвилюватись, не панікувати, виконувати необхідні дії з холодним розумом). Зайве хвилювання може лише призвести до вчинення помилок, які лише можуть ускладнити ситуацію. По можливості, якщо Ви маєте номер юриста або адвоката по ДТП (а такий номеру телефону, у вас як у водія має бути обов’язково) зателефонувати, та запросити його по можливості прибути на місце ДТП для захисту Ваших прав під час оформлення місця ДТП.

Якщо ж Ви не залучили до участі в оформленні ДТП юриста або адвоката,то слідкувати за правильністю відтворення подій, які передували настанню ДТП, та їх подальшою правильною фіксацією в протоколі про адміністративне правопорушення доведеться особисто Вам. Слід уважно слідкувати, які саме відомості вносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, наскільки вони достовірні, та у разі якщо ви не погоджуєтесь з обставинами настання ДТП, які зафіксовані в протоколі, в окремо визначеній для цього графі протоколу про адміністративне правопорушення слід зазначити «не погоджуюсь».

Правильність та повнота викладених обставин, які передували настанню ДТП, відіграють дуже важливу роль, оскільки саме на підставі цих даних суд буде встановлювати наявність або ж відсутність вашої вини. Особливо це стосується тих випадків, коли не вдалось здійснити фото або відеофіксацію місця ДТП, та відсутній відеозапис моменту настання ДТП.

Підготовлений протокол про адміністративне правопорушення за наявності можливості слід сфотографувати.

Варто зауважити, що якщо саме Вас притягають до адміністративної відповідальності (тобто попередньо вважається, що Ви вчинили ДТП), то слід пам’ятати про положення статті 254 Кодексу України про Адміністративні правопорушення, якою передбачено, що протокол про адміністративне правопорушення складається у двох примірниках та один під розписку вручається особі, яка притягується до адміністративної відповідальності. А тому ви маєте право на отримання примірника такого протоколу, і таке право в будь якому разі слід реалізувати, тобто в будь якому разі слід вимагати отримання примірника такого протоколу.

Після вчинення дій визначених ПДР, слід провести детальну фото- або відеофіксацію місця ДТП.


Фото- або відеофіксація місця ДТП не дасть можливості спотворити місце ДТП, а також обставини які спричинили настання ДТП. Також, така фото- та відеофіксація допоможе під час судового розгляду справи про адміністративне правопорушення та встановлення особи винуватця ДТП стане додатком до Вашої доказової бази.

Такі фото- та відеодокази можуть стати також доказовою базою і при спорах зі страховими компаніями у разі, якщо такі страхові компанії будуть по-іншому трактувати події, які передували настанню ДТП. Досить доречно було б, в якості превентивного заходу, встановити в автомобіль відеорегістратор, який в багатьох випадках  може допомогти у встановлені обставин настання ДТП.

Також не слід забувати, що фото- та відеодокази можуть бути зроблені не лише особисто Вами, а й іншими людьми або пристроями. Сюди слід віднести камери відеонагляду служб безпеки різних підприємств, установ або організацій, камери відеонагляду встановлені по місту (не пристрої автоматичної фіксації порушень ПДР!!!).

Не слід забувати і про можливу наявність відеорегістраторів на інших автомобілях, які були учасниками дорожнього руху в момент настання ДТП, а тому не буде зайвим, по можливості звернутись до таких осіб для отримання відеозапису.

На сьогодні великої популярності набули автофоруми, де водії спілкуються на різні теми. А тому, у разі, якщо ви не можете встановити хто саме міг зафіксувати на відео за допомогою відеорегістратора, момент настання ДТП, варто спробувати здійснити пошук таких людей через ці форуми.

Останнім часом існує практика здійснення відеофіксування ДТП в комерційних цілях. Мається на увазі, що деякі підприємства, на найбільш інтенсивних ділянках дороги встановлюють власні відеокамери, для фіксації моменту настання ДТП, для подальшого продажу такого відеозапису сторонам. А тому, якщо питання відеофіксації моменту ДТП є доволі нагальним, має сенс звернутись до таких підприємств. Але в даному випадку варто бути обережним, аби не наткнутись на шахраїв!

Другою, але не менш важливою порадою, яка також може Вам допомогти, є отримання контактних даних свідків, які в разі необхідності могли б дати свідчення в суді, щодо обставин настання ДТП.

Навіть, якщо Вам цей крок видається смішним та недоцільним, його варто вчини, оскільки існують не поодинокі випадки, коли такі свідки дійсно з’являлись на суд та давали відповідні покази.

Договором добровільного страхування майна (поліс КАСКО), та Договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (поліс Автоцивілки) визначено порядок дій страхувальника при настанні ДТП. Зокрема такими договорами може бути передбачено, що страхувальник (водій, який знаходився за кермом авто на момент ДТП) зобов’язаний негайно повідомити страховика про настання ДТП в телефонному режимі (в деяких випадках такий строк може складати 24 години з моменту настання ДТП) та протягом 3 робочих днів (в деякий випадках, окрім автоцивілки, цей строк може бути більшим, рідше, зазначений строк може бути меншим) повідомити страховика про настання ДТП в письмовому вигляді, шляхом надсилання або подання страховику повідомлення про настання ДТП.

Також Ви повинні зберігати авто або інше пошкоджене майно в такому стані та вигляді яке воно мало  на момент настання ДТП поки страховик або уповноважена ним особа не огляне таке авто або майно.

До прибуття страховика або уповноваженої ним особи або компетентних державних органів, не можна змінювати обстановку місця настання ДТП (відповідно до закону, допускається зміна обстановки місця ДТП, якщо це викликано необхідністю забезпечення безпеки дорожнього руху, життю та здоров’ю осіб, їх майну).

Зазначені дії вживаються з метою забезпечення можливості отримання страхувальником страхового відшкодування та забезпечення можливості страховика самостійно оглянути місце ДТП, пошкоджене авто або майно, провести розслідування обставин настання ДТП для з’ясування обставин настання ДТП та встановлення реального розміру збитків заподіяних застрахованому майну. Слід мати на увазі що невчинення або ж несвоєчасне вчинення дій визначених договором страхування може бути причиною для відмови у здійсненні страхового відшкодування, а тому не слід нехтувати положеннями договору страхування (будь то добровільне страхування або ж обов’язкове). Вчинення вказаних дій може стосуватись як винуватця ДТП так і постраждалого.

Далеко не завжди виключно оформленням протоколу про адміністративне правопорушення та прибуттям до суду для участі у розгляді справі про адміністративне правопорушення завершується вирішення питань пов’язаних з настанням ДТП. Інколи можуть мати місце, за наявності певних обставин відкриття кримінальних справ щодо винуватців ДТП. До таких обставин слід віднести заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень середньої важкості та тяжких ушкоджень. Варто пам’ятати, що тяжкість тілесних ушкоджень визначається виключно за результатами медичної експертизи стану здоров’я потерпілого. І вже в залежності від результатів експертизи приймається рішення про необхідність відкриття кримінальної справи.

Не поодинокими є випадки, коли розмір збитків перевищує розмір страхової суми, а тому потерпілий звертається до суду з вимогою стягнути різницю між розміром збитків та фактично виплаченими коштами з винуватця ДТП.

А тому варто бути готовим і до такого повороту подій.

І остання порада: за будь яких обставин, в разі настання ДТП не слід нехтувати залученням юриста для надання юридичної допомоги.