21.10.2023

Буде ідеально чисто: стратегія прибирання, яка кардинально змінить ваш дім

Кількість робіт з прибирання може сильно демотивувати. Особливо коли в домі давно нічого не чистили і попрацювати доведеться добряче. Психологи стверджують, що зняти тривогу через велику кількість задач і добре впоратись із прибиранням може стратегічний підхід.

Він полягає у тому, що ви складаєте для себе порядок дій і поступово просуваєтесь по цьому списку. А експерти з прибирання стверджують, що існує заздалегідь відомий правильний порядок, який допоможе не навести безлад у тих місцях, про які ви вже подбали. Розповідаємо, якою має бути ця послідовність.

Почніть з хімікатів

Всі роботи, для яких потрібна різного роду хімія, краще проводити першими. Так чинять професійні клінінгові служби. Насамперед через те, що багатьом засобам потрібен час, щоби спрацювати як слід, особливо дезінфекційним. Окрім того, статистика свідчить, що чимало людей використовують хімікати у небезпечний або неправильний спосіб. Саме тому експерти радять братись за них тоді, коли ви ще не втомились і ваша увага на максимумі – так ви знизите ризик помилок. Приступаючи до таких робіт, завжди надягайте захисні рукавички та читайте інструкції на флаконах. І ніколи не змішуйте різні засоби.

Почніть з ванни, прибирання якої займає найбільше часу, адже там багато мікробів. Якщо ви прибираєте її дезінфікуючими засобами, нанесіть їх, увімкніть витяжку і зачиніть двері, поки вони працюють. Так ви не надихаєтесь випарами, коли перейдете до механічного чищення. А після прибирання ванни роботи з хімією варто провести на кухні.

Витирайте пил перед тим, як розставляти предмети

Поки ваші хімікати працюють, настає час зайнятись боротьбою з пилом. Починайте витирати його з найвищих поверхонь і поступово рухайтесь униз. Так все стерте осяде на підлозі і його можна буде легко зібрати в кінці прибирання.

Позбудьтесь безладу

Коли поверхні будуть чисті, почніть наводити лад у речах. Тут можна скористатись п’ятиетапним методом. Спочатку зберіть у приміщенні все сміття і викиньте його. Потім пройдіться ще раз і відправте всі брудні речі у прання. На третьому етапі зберіть весь посуд, який опинився у кімнаті. Наступним розставте все по місцях. А у своїй завершальній подорожі по кімнаті ви повинні мати за мету підібрати все, чому не знайшлося місця на попередніх етапах, і вирішити, де тепер має знаходитись ця річ.

Наостанок – чисті підлоги

Після того, як все буде продезінфіковано, очищено і впорядковано можна подбати про підлогу. Пройдіться пилососом по всіх закутках і щілинах, а після цього помийте підлогу у напрямку до дверей. Дайте їй час висохнути, щоби на покритті не залишилось розводів. Відтепер вам залишається тільки насолоджуватись наведеним порядком.