23.02.2024

Чому зуби втрачають білизну: 5 причин цього уникнути

Є кілька простих правил, які допоможуть зберегти зуби у хорошому стані на довгі роки.

Неправильне чищення зубів

Неякісне чищення може призвести до утворення нальоту, через що може виникнути карієс.

Чистити зуби необхідно не лише вранці, а й увечері. До того ж, зуби ввечері гірше очищаються за рахунок рідини та твердої їжі, тому що до кінця дня ми їмо та п'ємо, як правило, набагато менше. А якщо немає повноцінного чищення, то утворюватиметься наліт, який потім перетвориться на карієс.

Важливо правильно підібрати зубну щітку. Вона не повинна травмувати ясна та добре очищати зубний наліт.

Існують загальні правила:

  • Щетина має бути виготовлена зі штучного волокна. На натуральній щетині накопичуються бактерії.
  • Дорослим слід вибирати щітки середньої жорсткості. Дуже м'яка щетина призначена для дітей віком до 5 років, м'які щітки підходять для дітей віком від 5 до 12 років, а жорсткі та дуже жорсткі без рекомендації лікаря використовувати не можна, оскільки вони можуть травмувати ясна.
  • Зубні щітки слід міняти на 2-3 місяці.
  • Крім зубної щітки потрібно використовувати зубну нитку. Вона дозволить краще очищати зуби у важкодоступних місцях.

Шкідливі перекушування

За словами експертів, часті перекушування, особливо ті, у складі яких міститься багато цукру, - шкідливі для зубів. Солодку їжу дуже люблять бактерії. Переробляючи її, вони виділяють кислоту, яка псує тканини зуба. Тому після кожного прийому їжі потрібно чистити зуби, обполіскувати рота або хоча б випивати склянку води.

Багато води, менше газованої

Ні для кого не секрет, що потрібно пити достатню кількість води (35 мілілітрів на 1 кг маси тіла). Це корисно не тільки для здоров'я загалом, а й для ротової порожнини.

У газованій воді міститься вуглекислий газ. У великій кількості він згубний нашому організму. Крім того, у газуванні міститься цукор (або його замінники) та кислота (лимонна). Всі ці інгредієнти можуть призвести до збільшення чутливості зубів, руйнування емалі тощо.

Кава та вино

Темний колір та висока кислотність цих напоїв може зіпсувати відтінок зубів. Тому намагайтеся якомога рідше використовувати каву та вино.

Шкідливі звички

Коли ви курите, відкриваєте пластикові упаковки зубами, кусаєте кінчик олівця чи льоду в холодних напоях – все це псує тканини зубів і може призвести до неправильного прикусу.