06.04.2024

18 цікавих фактів про кольори


Ми занурені в кольори. Колір може змінити настрій, створити атмосферу, ми використовуємо колір, щоб створити дім, у якому почуваємося безпечно та комфортно.

Без світла немає кольору. Коли люди бачать кольори, вони насправді бачать різні типи світлових хвиль, які відбиваються від об’єктів.

Ми зібрали цікаві факти про веселку, різні кольори та їх вплив на кожного з нас. Кольори вражають, як малих дітей, так і школярів чи підлітків.

Чи знали ви це?

  1. Кольори веселки завжди з’являються в одному порядку.
  2. Синій, червоний і жовтий є основними кольорами — ці кольори разом із білим і чорним змішуються, щоб створити всі інші кольори.
  3. Червоний — перший колір, який може побачити дитина.
  4. Білий — найпопулярніший колір автомобіля.
  5. Карі очі є найбільш поширеними серед людей.
  6. Люди не можуть бачити всі кольори (або довжини хвилі) в електромагнітному спектрі. Ми не бачимо мікрохвиль, рентгенівських променів чи радіохвиль, але знаємо, що вони присутні.
  7. Коли світло падає на об’єкт, частина хвиль поглинається, а частина відбивається. Колір, який ви бачите, — це довжина хвилі, яка відбивається назад, тоді як усі інші кольори в спектрі поглинаються.
  8. Слово колір походить від латинського слова colos, що означає покриття або покриття
  9. Астрономи використовують колір зірок, щоб визначити їх розмір. Чим більша зірка, тим синішою вона виглядає. І чим менша зірка, тим теплішою (червона/жовта) вона виглядає.
  10. Чоловіки та жінки бачать червоний колір по-різному. Дослідники з Університету Аризони виявили, що здатність бачити червоний колір походить від гена, прикріпленого до Х-хромосоми. Оскільки жінки мають дві Х-хромосоми, дві копії цих генів допомагають жінкам краще сприймати червоно-помаранчевий спектр.
  11. Рожевий заспокоює нерви й часто використовується для управління гнівом.
  12. У всьому світі синій є найпоширенішим улюбленим кольором.
  13. Деякі люди мають фобію кольору. Це називають хромофобією, такий страх часто виникає внаслідок травматичної події, пов’язаної з певним кольором.
  14. Жовтий і червоний разом роблять вас голодними. Мережі закладів швидкого харчування зрозуміли це багато років тому й часто використовують цю комбінацію кольорів у брендингу, рекламі та декорі ресторанів.
  15. Першим, який бачить дитина, є червоний колір. Він має найдовшу довжину хвилі серед кольорів, тому вчені припускають, що це полегшує його обробку в оці дитини.
  16. Колір має великий вплив на перше враження. Додайте яскравого кольору, щоб вас запам’ятали краще.
  17. Люди частіше забувають щось, якщо воно чорно-біле. Чорно-білий фільм чи фотографію часто не так легко запам’ятати, як кольорове зображення. Вчені вважають, що це може бути тому, що колір має сильнішу привабливість для почуттів, тому краще запам’ятовується.
  18. Носіння чорного робить вас більш могутніми.

Інші цікаві факти про кольори

  • Міжнародні дослідження в різних галузях довели, що найвідоміший і найпопулярніший колір в світі – синій. Його обирають в гардеробі, для декору, авто та меблі – синій колір присутній майже в усіх сферах нашого життя.

  • Романтичний колір, колір пристрасті, кохання і елегантності – це королівський червоний колір.

  • Перший колір, який тільки починає розпізнавати дитина – теж червоний.

  • Представники сильної та слабкої статі розпізнають кольори та відтінки по-різному. Ба більше – жінки можуть в одному кольорі бачити багато різних відтінків, чоловіки ж навпаки всі відтінки об’єднують в один загальний.

  • Колір, який допомагає нервовій системі, колір, який заспокоює та пригнічує негативні емоції – рожевий. Ось чому ведмедики та різні «мімішності» здебільшого саме цього відтінку.

  • Колір, що символізує приховане й незвідане – чорний. Це колір загадок і таємниць. Люди, які люблять чорний, здебільшого прихильники класики, строгості й витриманості. Хоча в сучасному світі гардероб майже кожної людини має у своєму складі стриманий чорний.

  • Колір чистоти й невинності, колір, що дає відчуття свободи, колір, який піднімає настрій, приносить спокій та гарне самопочуття. Білий колір особливо популярний в наші дні. Більше того, білий найбільше символізує мінімалізм.

  • Сполучення жовтого й червоного викликає голод. Саме тому маркетологи фастфудівських гігантів обирають саме ці кольори для логотипів та реклами. За словами науковців, в усій кольоровій гамі саме червоний та жовтий є найбільш апетитними.

  • І знову про жовтий. Окрім того, що це «голодний» колір, жовтий може викликати запаморочення або нудоту. Ну і загальновідоме твердження: жовтий – колір розлуки та журби.

  • Неймовірно, але факт: комарі обожнюють темні кольори, особливо синій. Цей факт доведений різними дослідженнями.

А що саме ви дізналися нового про кольори?

Кольори є чудовим інструментом, який допомагає нам сприймати та розуміти наш оточуючий світ. Вони можуть викликати різні емоції та асоціації, залежно від їх відтінків та комбінацій. Цікаво, що кожен колір має свої унікальні властивості та може впливати на наш настрій та психіку. Можливо, ви помітили, що в різних країнах та культурах кольори мають різні значення та символіку.

Тож, дізнавшись цікаві факти про кольори, ми можемо краще розуміти світ навколо нас та збагатити свої знання.