05.07.2024

Генератор чи зарядна станція: призначення, переваги, недоліки та правила експлуатації

За останні півроку вимкнення електроенергії стали жорсткішими. В різних областях України світло зникає на 6-8 годин за добу. В Києві ж може з’явитися лише 4-5 годин за добу. Без зарядних повербанків, зарядних станцій та генераторів сьогодні важко уявити нормальний день (особливо, якщо працюєте віддалено). Але виникає питання у виборі джерела світла. В чому різниця між генератором та зарядною станцією? Що краще купити? Зараз розберемось. 


Почнемо з того, що це за прилади. Генератор - це пристрій, який перетворює механічну енергію в електричну. Генерування електроенергії відбувається за рахунок наявності магнітного поля, всередині якого крутиться дротова котушка. Струм виробляється в момент перетину витків котушки і силових ліній магніту. 

Переносна (портативна) зарядна станція – це великий повербанк, що заряджає пристрої різної потужності і працює за принципом зовнішнього акумулятора. 

Ключова відмінність приладів в тому, що генератор виробляє електроенергію, а зарядна станція її накопичує і нею заряджає пристрої. Тобто генератор має щось споживати, аби виробляти електроенергію. Тому існують бензинові, дизельні, газові та інверторні генератори. Всі вони працюють на паливі (бензин дизель чи газ) та викидають перероблені гази в повітря. І так, вони небезпечні (якщо не знати, як їх використовувати).

А в чому відмінність між типами генераторів?

Стандартний генератор інверторного типу працює наступним чином. Пристрій накопичує електроенергію в акумуляторі, а не віддає її споживачам. При включенні пристрою генератор починає виробляти змінний струм високої частоти, який за допомогою випрямляча перетворюється на постійний струм і накопичується в блоці акумулятора. Одночасно проводиться стабілізація коливань електричних хвиль, а струм із акумулятора передається споживачеві.

Такі перетворення дозволяють отримати струм високої якості, що важливо для чутливого обладнання та сучасних електронних пристроїв. 

Також інверторний генератор має більший робочий ресурс через високу стійкість до зношування. Він постійно відстежує параметри мережі й здатний мінімізувати вироблення енергії у разі зменшення кількості підключених приладів.

Але є і недолік - відносно низька потужність струму на виході. Більшість інверторних генераторів видають від 2 до 6.5 кВт.

Бензинові генератори популярні завдяки своїй мобільності та доступності. Дизельні генератори широко використовуються в промисловості завдяки їхній надійності та економічності.

Бензинові й дизельні генератори видають більшу потужність за інверторний, але не можуть стабілізувати струм.

Газовий генератор є екологічно чистим та економічним варіантом. Він використовує газову трубу, як джерело палива. Сучасні технології дозволяють максимально ефективно використовувати магістральний газ, роблячи його доступним та вигідним ресурсом для підтримки безперебійного енергопостачання. 

Основний недолік такого генератора - ціна. Ціни на нього стартують від 300 000 - 400 000 грн й доходять до кількох десятків мільйонів гривень.

Отже тоді можна придбати генератор, поставити його в квартирі під витяжкою і нехай собі працює


Одразу розставляємо крапки над і. Так робити заборонено. Останнім часом з’являються новини, де згорів генератор (або ж ще гірше - дешевий аккумулятор, який використовують як джерело живлення) в багатоквартирному будинку. Ми трохи нижче розповімо про правила експлуатації генераторів, але важливо зафіксувати - генератори призначені лише для використання в приватних будинках. Не в квартирах.

А як мені зрозуміти, який пристрій краще підійде? 

Якщо ви живете в приватному помешканні і маєте можливість обрати, то все залежить від вашого споживання електроенергії. Як дізнатися власне споживання? Порахувати потужність приладів, які вам треба використовувати.

До прикладу, у вас є пральна машина, холодильник, телевізор, інтернет, комп’ютер, праска, мікрохвильовка, індукційна плита на 2 комфорки, кондиціонер. Ви розумієте, що хоча б раз за день треба випрати речі. Також хочете приготувати вечерю для родини, переглянути якусь комедію на телевізорі. На вулиці + 30 й має працювати кондиціонер. А ще ж робота протягом дня, тому треба увімкнений комп’ютер з працюючим інтернетом. 

Тепер давайте рахувати:

  • пральна машина, в середньому, споживає 1 кВт (1000 Вт). Пратиме вона десь 1.5 години, значить 1 кВт споживатимуться 1.5 год.

  • холодильник, в середньому, від 0.1 до 0.2 кВт (100 до 200 Вт) за годину. 

  • кондиціонер приблизно 1 кВт (1000 Вт). 

  • індукційна плита - 3 кВт (3000 Вт). Готуватимете близько 2-х годин, значить 3 кВт щогодини.

  • комп’ютер приблизно 0.3 кВт (300 Вт).

  • роутер - 0.02 кВт (20 Вт).

Тепер рахуємо все навантаження на генератор (якщо прилади будуть під’єднані і працюватимуть): 1 + 0.2 + 1 + 3 + 0.3 + 0.02 = 5,52 кВт. 

А ще - освітлення. Традиційна лампа накалювання потужність 60 Вт споживає при роботі близько 60 Вт за годину. Припустимо, що у вас в будинку 10 таких ламп і всі вони працюватимуть. Відповідно це 600 Вт за годину, тобто 0.6 кВт

Додаємо це значення і виходить 6,12 кВт на годину в піковий період (тобто коли всі прилади працюватимуть). Звісно, що ви не використовуватимете всі прилади цілодобово, але пікове (максимальне) навантаження є важливим.  

Перейдемо до генераторів. Вони мають два важливі параметри: номінальна і максимальна потужність. Номінальна - це робоча потужність генератора. В її межах прилад працюватиме доти, доки не закінчиться залите паливо. Щодо максимальної потужності, то вона матиме обмеження. Все залежить від генератора: одні працюють на максимумі декілька секунд, інші - до 30 хвилин і вимикаються від перегріву. 

Відповідно купувати генератор з максимальною потужністю, яку ми підрахували, не вийде. Хіба ви отримаєте цю потужність на 30 хвилин і чекатимете, доку генератор охолоне і зможе працювати далі. 

Крім того, треба враховувати й запас потужності (аби електростанція працювала в оптимальному режимі). До 6.12 додаємо ще 20-30 % і отримуємо потужність у майже 8 кВт. 

Середня ціна такого генератора починається від 40 000 грн. До цієї вартості додавайте ще пальне (50-60 грн/л), обслуговування (заміна масла), необхідні кабелі тощо. Не дешево, але ви матимете потужний прилад, який генеруватиме необхідну потіжність і не потребуватиме зарядки.

Тоді який генератор краще обрати?

Давайте розглянемо переваги й недоліки кожного з генераторів:

Бензиновий

Переваги:
  • Невеликий рівень шуму. При використанні в захисному корпусі генератор видає шум не більше 70 Дб.

  • Невисока вартість. У порівнянні з дизельними та газовими моделями бензинові електростанції тієї ж потужності виходять доступніші.

  • При низьких температурах завести бензиновий генератор простіше за дизельний.
Недоліки:
  • Неспроможність працювати довгий час без перерви. Після п’яти-восьми годин роботи генератор необхідно вимкнути на кілька годин.

  • Кожен вироблений кіловат виходить дорогим через високу вартість бензину.

  • Моторесурс двигуна рідко перевищує 4 тисячі годин.

Дизельний

Переваги:
  • Моторесурс дизельного обладнання може досягати 40 тисяч мотогодин.

  • Двигун добре переносить навантаження. Такий генератор здатний витримувати тривалий час роботи без перерви.

  • Більш економно витрата палива. Маючи високу потужність, вони вигідніше за бензинові моделі на 20-30%.
Недоліки:
  • Високий рівень шуму. Якщо генератор поставляється без спеціального кожуха, що знижує рівень шуму на 20-25 Дб, то його краще встановлювати в окремому приміщенні.

  • Ціна на дизельний генератор завжди вища, ніж на бензиновий з такою ж потужністю. Різниця досягає 20-40%.

Газовий

Переваги:
  • Двигун має довгий термін експлуатації, тому що газ не псує метал і не викликає корозію.

  • Газ — більш екологічно чисте паливо. Це може виявитися хорошою перевагою на виробництві.
Недоліки:
  • Підвищена небезпека, що пов’язана з використанням газових балонів.

Інверторний

Переваги:
  • Економічність. Крім зменшення витрат на паливо, економна робота генератора також мінімізує зношування деталей. Таким чином, скорочуються витрати і на ремонт, і технічне обслуговування.

  • Електрична енергія високої якості. 

  • Низький рівень шуму. Інверторні генератори оснащуються спеціальним шумоподавлюючим кожухом. 

  • Компактність. Інверторні генератори в 2-3 рази менші від своїх класичних аналогів. Причина в тому, що вони не потребують потужної вентиляції та інших габаритних доповнень. Деякі моделі випускаються у вигляді валіз, зручних для транспортування та зберігання.

  • Стійкість до зовнішнього впливу. Більшість генераторів мають рівень захисту IP23. Вони не страждають від негативного впливу вологи та пилу, завдяки чому агрегати можна використовувати на відкритому повітрі за поганих погодних умов (дощ, сніг).
Недоліки:
  • Невеликий асортимент моделей. На ринку їх є не так багато.

  • Обмеження потужності.

А як щодо зарядних станцій?

Тут трохи інша ситуація. Візьмемо, до прикладу, станцію з місткістю 1.6 кВт на год ціною 50 000 грн. Це в понад 4 рази менше, ніж генератор. Максимальна потужність, яку видаватиме станція - 4.6 кВт на год. Зазвичай на піку так станція пропрацює 10-15 хвилин. Тому для такого споживання треба інший “великий повербанк”.

Яку тоді портативну станцію купувати?

Є три основні види зарядних станцій:

  • малопотужні — для заряджання пристроїв до 700 Вт (ви можете одночасно зарядити кілька смартфонів);

  • середньої потужності — від 700 Вт до 2 кВт підійдуть для того, щоб працював кондиціонер, холодильник, насос, бойлер тощо;

  • високопотужні — до 5 кВт, можна підключити всі пристрої в домі чи квартирі, а ще такі зарядні станції навіть можна використовувати для заряджання електроавтомобілів.
Чим більше споживання  - тим дорожчий виріб потрібен.

Також варто звертати увагу на:
  • кількість роз’ємів. Чим їх більше, тим краще.
  • комплектацію (кабелі, адаптери тощо). Краще, коли різних дротів більше, а ще перехідники та роз'єм сонячних панелей вказують, що можна по-різному заряджати саму станцію
  • габарити та вагу. Легка і компактна модель знадобиться в майбутньому, коли ви підете з родиною або друзями в похід на природу, але й в квартирі невеликі види легше використовувати.

Деякі станції мають функцію ДБЖ (джерело безперебійного живлення) — в разі вимкнення електроенергії (а це сьогодні проблема номер один для українців) ваші пристрої, які підключені до станції, будуть безперервно працювати.

Також є прилади на сонячних батареях — вони можуть заряджатися від сонця та працювати будь-де, навіть на природі. 

Станція не димить, не споживає пальне. А якщо обережно використовувати прилад, то і ремонтувати не доведеться. 

Які особливості експлуатації генератора та зарядної станції?

Почнемо з генератора. Задля безпечної та тривалої роботи бензинового генератора слід:

  • Забезпечувати хорошу вентиляцію робочої зони, оскільки генератори виділяють чадний газ

  • Не заправляти генератор під час роботи

  • Розташування генератора має бути на відкритому повітрі, далеко від вікон і дверей.

  • Регулярно перевіряти рівень палива і масла

  • Проводити регулярне технічне обслуговування

  • Стежити за тим, щоб генератор не перегрівався

  • Уникати його експлуатації в умовах підвищеної вологості

  • Купувати перевірені моделі

  • Читати та слідувати інструкції виробника

  • Забезпечувати правильну утилізацію відпрацьованого мастила і палива
Щодо дизельного генератора, то треба:
  • правильно встановити і забезпечити достатню вентиляцію, оскільки вони також виділяють чадний газ. 

  • врахувати місце розташування генератора, забезпечуючи його доступність для обслуговування і уникаючи розміщення поблизу легкозаймистих матеріалів 

  • регулярно проводити технічне обслуговування, включно з перевіркою рівня мастила, пального та охолоджувальної рідини

  • забезпечувати правильну утилізацію відпрацьованого мастила і палива

  • перевіряти засміченість паливних фільтрів й замінювати їх у разі необхідності

  • стежити за станом акумулятора 

  • запобігати корозії компонентів через вологість
Для експлуатації інверторного генератора необхідно:
  • суворо дотримуватись інструкцій виробника

  • регулярно проводити технічне обслуговування, включно з перевіркою мастила і палива

  • уникати перевантаження генератора

  • підключаючи тільки ті пристрої, потужність яких не перевищує рекомендовану

  • забезпечити хорошу вентиляцію в районі використання генератора

  • забезпечити його захист від вологи
Для безпечного використання газового генератора слід:
  • суворо дотримуватись правил безпеки

  • регулярно перевіряти стан з'єднань і трубопроводів на предмет витоків

  • забезпечити достатню вентиляцію

  • уникати розміщення генератора в закритих приміщеннях, щоб запобігти накопиченню газу
Тому рахуйте власне споживання і купуйте генератор чи зарядну станцію (можна два прилади для різних потреб). Не нехтуйте базовими правилами безпеки та експлуатації, оскільки від цього залежить ваше життя.