09.06.2024

Сім психологічних правил, що допоможуть позбутися занепокоєння у будь-якій ситуації.

Проблема позбавлення занепокоєння є однією з найважливіших і серйозних у наші дні. Люди турбуються з різних причин: через неприємності на роботі і з роботою, через стосунки в родині і з іншими людьми тощо. Занепокоєння по кожному з цих приводів отруює життя, не дозволяючи зосередитися на головному: в рішенні насущних питань. Кожна з перерахованих проблем заслуговує окремої розмови і має своє рішення. Однак можна виділити загальну лінію поведінки, котра дозволить, якщо не позбутися занепокоєння, то насамперед жорстко контролювати його прояв.

Існують такі причини появи занепокоєння (по кожному з приводів): непевність у власних силах; звичка копатися в минулому, замість того, щоб жити сьогодні і зараз; прагнення прислухатися до думки сторонніх. Ці люди найчастіше не можуть розібратися у своїх проблемах, зате мають схильність висловлюватися з будь-якого приводу і повчати інших. У сукупності думки таких людей утворять так звану суспільну думку, котра істотно впливає на багатьох, змушуючи помилятися при прийнятті рішень. Результатом стає невірний вчинок у тій чи іншій ситуації, про який людина потім шкодує дуже довго...

Звідси правило перше: приймати всі рішення необхідно самостійно. Зрозуміло, можна вислухати і думку іншої людини, і тільки. Остаточне рішення все одно повинне залишатися за вами. Якщо дотримувати цього правила, то можна вбити одразу трьох зайців: по-перше, ви самі будуєте своє життя; по-друге, ви перестаєте турбуватися про те, що хтось прийме неправильне рішення, яке нашкодить вам; по-третє, не звинувачуватимете інших у вашому невдалому житті. Не дозволяйте нікому приймати рішення замість вас! Оточенню (батькам, рідним, друзям) тільки здається, що вони знають про все краще за вас! Це далеко не завжди так.
Кожне рішення приймається людиною у визначеній ситуації з урахуванням сформованої комбінації факторів. Ви немов би знаходитеся усередині ситуації і не можете глянути на неї збоку. Отже, ви приймаєте те рішення, котре, вважаєте правильним саме в цій ситуації.

Тому правило друге: ніколи не копатися в минулому і не шкодувати про прийняті рішення і зроблені вчинки. Застосовуючи це правило, ви перестаєте непокоїтися про те, чого не можна змінити і, виходить, переключаєте свою увагу на сьогоднішній день і його турботи.

Крім прийнятих рішень, на життя кожної людини впливають фактори, з якими не посперечаєшся. Це і здоров’я, і зовнішність, і здібності, іншими словами,— спадковість. Кожна людина приходить у цей світ з визначеною комбінацією зазначених факторів, змінити яку їй не під силу. Це те, що завжди буде з людиною, хоче вона цього чи ні. А якщо це так, то не слід перейматися цим.

Отже, третє правило: ніколи ні однієї хвилини не турбуватися і не переживати через те, що не можна змінити. Справді, який сенс турбуватися через те, що від нас не залежить! Необхідно сказати собі “що є, то є, усе це — складова частина моєї особистості, що відрізняє мене від інших людей”. І після цього більше ніколи не витрачати часу на занепокоєння і роздуми про це.

Людина не була б людиною, якби не намагалася заглянути в майбутнє у той чи інший спосіб. Найчастіше люди схильні віддаватися марним розмірковуванням про майбутнє, яке хвилює їх настільки, що вони інколи не можуть зосередитися на сьогоденні. Східна мудрість говорить: “завтрашнього дня не існує, є тільки нескінченний сьогоднішній”. І це так, тому що нам не дано знати, що буде через місяць, два місяці, рік... Більш того, ми не знаємо, що буде завтра!

Саме тому треба дотримувати четвертого правила: жити сьогодні і зараз, направляючи зусилля на побудову свого майбутнього, а не турбуватися про нього.

Через те що людина живе в суспільстві собі подібних, то вона змушена враховувати думку інших. Але прислухатися до їхньої думки — не значить залежати від неї, тому не дозволяйте собі турбуватися про те, що про вас подумають інші. Хоч як би ви вчинили,— ви не зможете усім догодити, та цього і не потрібно.

Тому правило п’яте: роби так, як вважаєш за потрібне, спираючись на свої знання, досвід і погляди, і не зважай на думку оточення.

Усі події, що відбуваються з людиною, є наслідком її вчинків і рішень. Ці події можуть бути і приємними, і неприємними, і дуже поганими. Однак не варто турбуватися через неприємні події, тому що вони колись закінчаться.

Звідси правило шосте: ніколи не хвилюватися через одиничні, неприємні події чи чорну смугу і ні секунди не сумніватися в тому, що за місяць чи за півроку обов’язково буде краще. Це дозволяє гідно пережити важкі часи і зберегти здоров’я. Варто пам’ятати біблійське “Все проходить, пройде і це...”.

Люди так створені, що їм завжди хочеться щось отримати (якісь речі, гроші...). Однак життя часто-густо складається так, що у визначений момент бажане недоступне. Але люди не бажають з цим миритися і переймаються через неможливість мати бажане. Для того, аби успішно боротися з занепокоєнням варто пам’ятати, якщо в якийсь проміжок часу те, що ви хочете одержати, в силу зовнішніх обставин недоступне, то це означає, що бажаного просто не існує.

Тому сьоме правило: ніколи не говорити і не думати про те, чого не існує в даний момент.