04.03.2018

Як легко виростити мікрогрін у себе вдома

У мікрогріні до 40 разів більше поживних речовин та вітамінів, ніж у їх «зрілих» братів-рослин, що сприяє омолодженню організму та виведенню токсинів. До того ж, неймовірно ніжний смак зелені принесе вам по-справжньому витончене гастрономічне задоволення. 


Але знайти мікрогрін на полицях магазинів наразі не так просто, до того ж найбільше користі мають саме свіжі, зрізані вранці паростки, поки вони сповнені вологи. Тому найкраще придбати бажане насіння і контейнер – і вже через декілька днів можна насолоджуватися свіжою зеленню, не ходячи на пошуки за тридев’ять земель.


Як виростити мікрогрін на підвіконні? 


1. Заповніть контейнер з подвійним дном і дренажними отворами ґрунтом (можна нейтральним або з органічними добривами) приблизно на 3 см. 
2. Рясно полийте його водою і дайте стекти. 
3. Рівномірно розкидайте по поверхні ґрунту насіння (приблизно 10 шт. на кожні 3 кв. см). 
4. Зверху присипте насіння шаром сухого ґрунту, товщиною біля 1 см. 
5. Побризкайте ґрунт водою, але ні в якому разі не поливайте струменем води. Щодня контролюйте рівень зволоженості ґрунту: він має бути вологим, але не мокрим, щоб не з'явилася цвіль. 
6. Накрийте контейнер плівкою, щоб підтримувати рівень вологості. Плівку потрібно буде прибрати, коли з’являться перші паростки. 
7. Поставте ємність у тепле місце. 
8. Із появою перших листочків переставте контейнер у місце із природним освітленням (на підвіконня, на балкон).
 9. Як тільки молода зелень досягне 2,5-5 см висоти, що станеться приблизно за тиждень, можете збирати врожай! 
10. Якщо ви не збираєтеся з’їсти весь свій мікрогрін за один раз, добре промийте зелень, загорніть у паперовий рушник і зберігайте в холодильнику до трьох днів. 


Мікрогрін найкраще вживати свіжим – у вигляді салатів чи декору до будь-яких страв. 


Кожен вид мікрогріну має свої корисні властивості та унікальний зовнішній вигляд і смакові якості. Наприклад, швидкорослі сорти червоної і пекінської капусти мають м'який солодкий смак, дайкон і крес-салат - гострий, гірчиця з зеленим і темно-бордовими листям має солодкаво-пряні листочки. Повільно зростаючі сорти – такі, як кінза, дають м'який аромат, фіолетовий базилік додасть пряності, а листя селери - пікантності.

Отже, вирощувати можна у спеціальних ємностях які продають зокрема в інтернеті та будмаркетах (відділ садівництва). Також можна використовувати нові та беушні блістерні упаковки - нові продаються у супермаркетех у відділах з одноразовим посудом.


Для початку, можна порадити спробувати на крес-салаті. Його насіння достатньо розсипати на плоскій поверхні, на якій розстелена зволожена вата. Періодично прискайте на неї водою і помістіть на підвіконнику. За декілька днів виросте густий міні-кущ смачної і корисної зелені, яка шикарно доповнить будь-який зелений салат чи канапки,а також пасує до соусів, картоплі та багато іншого. Просто ножицями відріжте скільки треба.


Для салатів гарно брати альфальфу, сою, пшеницю або навіть мішанину різних. Також годяться звичайні насіння салатів.

Експерементуйте! Але не забувайте підтримувати водний баланс: багато води - рослини можуть почати гнити. Мало – засохнуть.