21.06.2023

Що може означати оніміння рук

Оніміння рук може бути симптомом діабету та розсіяного склерозу

Оніміння рук може бути результатом пошкодження або подразнення нерва або групи нервів в кінцівках, які в свою чергу можуть виникати з-за захворювань.

Синдром зап'ястного каналу. Коли серединний нерв, що проходить через карпальний канал, виявляється защемленим, натягнутий або погано забезпечується кров'ю, це викликає біль, оніміння і слабкість в кистях, пальцях.

Латеральний епікондиліт. Так називається запалення сухожиль, що виникає внаслідок травми або перенапруження, і проявляється м'язовим болем вгору і вниз по руці (разом з онімінням), або різкої гострим болем у сухожиллі.

Амілоїдоз. Дане захворювання виникає коли відбувається накопичення аномального білка амілоїду, що вражає нервову систему. Крім оніміння в кінцівках також відчувається поколювання.


Розсіяний склероз, Відноситься до аутоімунних захворювань, що вражає центральну нервову систему. У його випадку мозок позбавляється контролюючої функції над тілом, і одним із симптомів цього небезпечного процесу є відчуття оніміння в руках.

Зміщені шийні хребці. Вони можуть здавлювати або дратувати спинномозкові нерви, викликаючи слабкість, біль та оніміння кінцівок.

Дефіцит вітаміну B12. Цей вітамін вважається одним з найважливіших для підтримки здорових функцій ЦНС. Його брак може викликати різні неврологічні проблеми, включаючи оніміння або поколювання в руках і ногах.

Периферична невропатія. Вона характеризується пошкодженням периферичних нервів у областях тіла (тобто, в кінцівках). Причинами, що викликають периферичну нейропатію з онімінням в руках або ногах, можуть бути діабет, алкоголізм, захворювання щитоподібної залози.

Синдром грудної апертури. Він означає неврологічний розлад, що виникає внаслідок дуже сильного здавлювання нервів, що проходять через грудну клітку. Зазвичай при цьому по всій руці відчувається біль, але може виникнути і оніміння.

Інсульт. Оніміння рук може бути ранньою ознакою інсульту, якщо воно виникає однобічно і супроводжується утрудненням мови, сплутаністю свідомості, порушенням зору, запамороченням і сильним головним болем.

Фіброміалгія. Являє собою синдром, який характеризується широко поширеною м'язово-скелетного болю, «мурашками» і онімінням рук, ніг, обличчя.

Системний червоний вовчак. При цьому аутоімунному захворюванні запалюються суглоби, пошкоджуються нерви і виникає оніміння або поколювання в кінцівках.