07.06.2023

Як перевірити чинність поліса автоцивілки: роз’яснення

Купуючи поліс автоцивілки, водій транспортного засобу знімає з себе матеріальну відповідальність за шкоду, яка може бути завдана ним у ДТП життю, здоров'ю та майну потерпілих. Ми розповімо, як перевірити чинність такого поліса.

Зміст

  • Що таке автоцивілка
  • Якими бувають поліси автоцивілки
  • Як перевірити поліс
  • Скільки страхові компанії виплачують постраждалим у ДТП
  • Який штраф за відсутність автоцивілки у 2023 році?

Що таке автоцивілка

Автоцивілка – це обов'язковий вид страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Страховим випадком у сфері автоцивілки є нанесення шкоди життю, здоров'ю або майну третіх осіб в результаті дорожньо-транспортної пригоди з вини водія застрахованого транспортного засобу.

Автоцивілка не покриває витрати на ремонт автомобіля винуватця ДТП.

Винуватець пригоди має ремонтувати своє авто за власні кошти або ж завчасно оформити страхування КАСКО. На відміну від автоцивілки, яка є обов’язковою, КАСКО – це добровільний вид автострахування; він покриває ризики, на які не поширюється ОСЦПВ.

Координацією роботи страхових компаній, що працюють у сфері автоцивілки, займається Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Якими бувають поліси автоцивілки

Поліс автоцивілки можна оформити як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Електронний поліс має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Обидва поліси мають QR-код.

Основна відмінність полягає у тому, що електронний поліс ОСЦПВ моментально реєструється в базі МТСБУ, і власник транспортного засобу вже отримує чинний договір страхування, тоді як паперовий поліс потрапляє в базу МТСБУ через деякий час (іноді це може займати декілька днів).

Чинність як електронного, так і паперового поліса можна перевірити.

Як перевірити поліс

Існує декілька варіантів перевірки чинності поліса автоцивілки. Це можна зробити:

  • в базі МТСБУ за посиланням https://policy-web.mtsbu.ua/. Для цього потрібно вписати у вікно відповідного запиту номер автомобіля або серію й номер бланка страхового поліса. Далі натиснути Пошук. У разі, якщо система інформує про те, що такі дані у базі даних відсутні, варто повторити запит, уважно перевіривши дані, які введені. Відсутність інформації може бути обумовлена і тим, що дані до бази даних МТСБУ можуть вноситись страховиком з певною затримкою. Тому у разі відсутності даних доцільно повторно звернутись з запитом до бази даних МТСБУ через кілька днів;
  • за номером цілодобової лінії підтримки МТСБУ (телефон 0 800 608 800);
  • за номером телефону страхової компанії, в якій було оформлено поліс;
  • шляхом сканування QR-коду, який міститься у полісі. За QR-кодом можна перейти до бази даних МТСБУ.

Скільки страхові компанії виплачують постраждалим у ДТП

У першому кварталі страхові компанії врегулювали шляхом здійснення страхових виплат 31 тис. вимог постраждалих у ДТП та виплатили їм майже 0,9 млрд грн.

Лідерами за сумою страхових виплат постраждалим у ДТП у січні-березні цього року були такі страхові компанії:

  • "ТАС" (сума страхового відшкодування склала 117,636 млн грн, а кількість виплат – 3 798);
  • "Оранта" (93,447 млн грн та 3 428 виплат);
  • "Княжа Вієнна Іншуранс Груп" (52,589 млн грн та 1 858 виплат);
  • "УСГ" (44,564 млн грн та 1 533 виплати);
  • "PZU Україна" (43,180 млн грн та 1 627 виплат);

Всього у першому кварталі 2023 року було укладено майже 1,6 млн договорів у сфері автоцивілки, а загальна сума страхових платежів склала 1,7 млрд грн.

Який штраф за відсутність автоцивілки у 2023 році?

Відповідно до Закону України Про обовязкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів кожен власник транспортного засобу зобовязаний мати дійсний поліс ОСЦПВ на свій автомобіль.

Якщо водій не має дійсної автоцивілки, то йому загрожує штраф. У 2023 році розмір штрафу за відсутність автоцивілки становить 425 грн. Якщо порушник не сплатить штраф протягом 15 днів, сума збільшується до 850 грн.

Варто зазначити, що наявність дійсної автоцивілки не тільки забезпечує дотримання закону, але й захищає водія від фінансової відповідальності за шкоду, яку він може завдати іншим учасникам дорожнього руху. 

Тому, якщо ви є власником транспортного засобу, необхідно памятати про дійсність своєї автоцивілки, щоб уникнути неприємностей та штрафів. Якщо ж ви все ж отримали штраф за відсутність автоцивілки, рекомендуємо сплатити штраф вчасно, щоб уникнути подальшого збільшення суми штрафу.