16.12.2023

Підключення до 380 вольт

ПІДКЛЮЧЕННЯ ТРИФАЗНОЇ ВИЛКИ НА 380В


Установку почнемо з аналізу силового штекера ABB на складові. Для цього не потрібно відкручувати ніяких додаткових болтів або шурупів, досить просто повернути проти годинникової стрілки верхню червону частину вилки.
Усього вилка на 380 вольт складається з трьох основних компонентів:

- Механізму

- захисного корпусу

— Кабельного затиску, призначеного для герметичного введення кабелю живлення у вилку.

Кабельний затискач і захисний корпус трифазної вилки АББ, необхідно надіти на кабель живлення, як показано на зображенні нижче. Одягати слід у зворотному порядку, а саме, спочатку кабельний затискач, а потім захисний корпус. 

Роз'ємні з'єднання для чотирипровідної мережі

     У старій системі заземлення обладнання, що використовує 4 дроти для підключення живлення споживачів за схемою TN-C, металевий корпус електроприладу, що працює, залишався ні до чого не підключеним. Він відокремлювався від напруги шаром ізоляції. З метою безпеки її посилювали. Постраждалі люди відчували "пощипування", відчували судомні стискування м'язів, а в особливих випадках отримували електротравми

Навіщо потрібна лінія 380 вольт. При такому напрузі передача електроенергії пов'язана з меншими втратами. Навіть з урахуванням роботи знижувальних трансформаторів. На КТП, що стоять у селищах з житловими будинками, у кварталах багатоповерхівок (на заводах зазвичай цілі підстанції), висока напруга перетворюється на напругу 380 вольт. Скрізь проходять 4 дроти, іноді використовується система з п'яти дротів. Три дроти – окремі фази. Один провід – нульовий. Напруга між будь-якими окремими фазами становить 380 вольт. Це лінійна напруга. Напруга між однією окремою фазою та нульовим проводом – 220 вольт. Це фазна напруга. Фази ніколи не з'єднуються, навіть не стикаються, інакше буде коротке замикання. У квартирі, де працюють тільки телевізор, холодильник, та зрідка пилосос, невелике навантаження, тому можна обійтися всього двома проводами: фаза і нуль

Якщо йдеться про будинок, де є гараж і майстерня або сауна та басейн, де безліч  побутової техніки, система вентиляції або ж ведеться підігрів електрообігрівачами, краще заводити чотири дроти та забезпечити лінійну напругу 380 вольт. Це дозволяє розподілити навантаження фазами. Наприклад, гараж і сауну посадити на одну фазу, кухню - на іншу, все інше - на третю.

 СХЕМА ПІДКЛЮЧЕННЯ ВИЛКИ 380 Вольт

Тепер можна підключати дроти до клем механізму нашої вилки абб 380 вольт. При цьому схема розташування контактних штирьків штекера виглядає так

Не плутайте зі схемою підключення проводів до клем трифазної вилки. Під'єднувати дроти до клем механізму вилки потрібно згідно маркувань навпроти кожного з них. Нижче представлення докладна схема підключення трезфахної вилки.

Отже, далі проводимо підключення дротів до трифазної вилки згідно зі схемою. При цьому, як ви пам'ятаєте, у нашому випадку нульову клему залишаємо порожньою. Для іншого обладнання, де робочий нуль потрібний, підключаються всі дроти.

Поміщаємо зачищені жили в клемні колодки та затягуємо кріпильні гвинти.

Після того, як ми переконалися в надійності та безпеці з'єднання, збираємо силовий штекер. Насамперед накручуємо на механізм розетки корпус, що захищає контакти. А потім на корпус накручується кабельне введення-затискач.

При цьому конструкція даного штекера, а саме кабельного затиску, виконана так, що чим більше ви його закручуєте, тим надійніше фіксується кабель живлення у вилці. Ця особливість дозволяється підключати вилки на 380 вольт до трифазного електроустаткування з кабелями живлення різних перерізів. Надійно затиснутий у штекері кабель захистить від ймовірності випадкового висмикування проводів із клем.

На цьому установка та підключення вилки на 380 вольт завершена, якщо у вас залишилися якісь ворпоси або пропозиції по статті, не соромтеся, пишіть їх у коментарях до статті, намагаюся відповісти всім.

Після закінчення монтажу можна вмикати вилку в силову трифазну розетку і користуватися електрообладнанням.

Що таке 380 вольт схема

Зазвичай 3 фазні розетки використовують для живлення потужних електричних приладів. Останнім часом виробники намагаються виготовити потужну техніку для дому. Саме тому вам знадобиться потужна розетка. Схема підключення розетки на 380 Вольт допоможе вам підключити цю розетку.

Якщо ви підключите цю розетку, тоді ви зможете підключити до неї:

     Зварювальний апарат.
     Потужний двигун.
     Електроверстат.

Якщо ви плануєте підключити розетку на три фази, тоді відповідно ваша проводка в будинку теж має бути трифазною. Тепер ми розглянемо типову схему підключення трифазної розетки на 32 А із заземленням.

Якщо ви придбали цей пристрій, його необхідно розібрати. Під час розбирання ви зможете побачити, що в цьому пристрої знаходиться 5 гвинтових затискачів.

На кожному затиску пристрою ви зможете знайти спеціальні позначки. Вони необхідні для того, щоб ви не переплутали дроти. L1, L2, L3 – це фази. N – це нуль. PE – це заземлення. Як бачите, тут немає нічого складного, і вам необхідно буде просто правильно підключити всі дроти. Перед тим як з'єднатися з цим пристроєм , спробуйте ще раз перевірити .

Схема підключення електричної трифазної розетки на 380 Вольт виглядатиме так:

Особливості монтажу трифазної розетки

Якщо ви плануєте виконати монтаж трифазної розетки, то вам обов'язково необхідно вивчити її особливості. Тут ви знайдете відмінність від підключення звичайної розетки.

     Важливо знати! Використовувати трифазні розетки для зняття навантаження електроустановки категорично забороняється. Їх використовують лише зняття напруги.

Якщо ви бажаєте зняти навантаження з потужних пристроїв, вам необхідно використовувати спеціальні перемикачі. Вони здатні забезпечувати високу швидкість вимкнення. Зазвичай монтаж таких пристроїв відбувається повністю стаціонарно. Використовувати для роботи розетки забороняється.

Розетки використовуються в тих місцях, де вам необхідно підключити досить потужне обладнання.

Трифазна електрична мережа відкриває перед власниками широкі можливості. Завдяки монтажу трифазної мережі, ви зможете підключати досить потужні прилади просто в розетку. Якщо ви бажаєте правильно експлуатувати свою мережу, тоді вона повинна мати безпеку не менше ніж 3.

Для того щоб мати можливість підключати до електромережі потужнішу техніку, необхідна напруга 380 вольт. Хоча є секрети, як підключити потужне обладнання до мережі з напругою 220 вольт - це в нашій статті. Зараз спробуємо розібратися, як підключити 380 вольт.

Інструменти

Знадобляться

  •      Індикаторна викрутка.
  •      Фазовказівник.
  •      Ніж (необхідний для зачистки дротів).
  •      Плоскогубці.
  •      Ключі (накідні або ріжкові, розмір 14х17).

Якщо роботи будуть проводитись на виробництві, треба поставити запобіжний плакат.

Підготовчий етап

Отже, як правильно підключити 380 вольт? Для цього необхідно повністю знеструмити електрощиток, де і будуть проводитися роботи. Для перевірки напруги необхідно використовувати індикаторну викрутку. Одним кінцем вона притуляється до всіх контактів по черзі, при цьому під час дотику пальцем треба доторкнутися спеціального елемента, розміщеного зверху на рукоятці інструменту.

Крок 1. Підготовка кабелю

На початку треба попрацювати з кабелем. Для цього його кінчики треба зачистити від ізоляції настільки, щоб було зручно підключати контакти в електрощитовій. Далі за таким же принципом зачищаються проводи кабелю. Потім необхідно вигнути проводки так, щоб вони утворили півколо (для зручності підключення). Для цього краще використовувати плоскогубці або круглогубці.

Крок 2. Підключення

     У кабелі є чотири дроти. Найтонший із них — це «0», підключається насамперед до нульової шини.
     Інші дроти будуть фазними. Якщо переплутати їх і підключити до «0» або заземлення, то велика ймовірність того, що згорить проводка. Підключаються фази у будь-якому порядку.
     Якщо використовується п'ятижильний провід, один із контактів треба підключити до заземлення.
     Фазовказівник використовується в тому випадку, якщо треба підключити навантаження на іншому кінці кабелю (наприклад, двигун). Тільки такому разі важливо визначити послідовність фаз (АВС).

Власники приватних будинків та дач часто використовують трифазне електропостачання для своїх будівель. При цьому домашньому майстру доводиться запитувати до мережі 380 вольт електричні плити, зварювання, верстати з асинхронними двигунами через роз'ємні з'єднання, що складаються з вилки і розетки.

Наразі трифазні побутові мережі проходять модифікацію. У масштабі держави відбувається перехід із чотирипровідної схеми живлення на п'ятипровідну, що має підвишену електричною безпекою

За рахунок цього можна зустріти два види електроустаткування, кожне з яких підключено за певним стандартом: старими ГОСТами часів радянського періоду або новими вимогами загальноєвропейської електротехнічної компанії.

Розберемо їх докладніше з огляду на те, що кабельний кінець розетки монтується з боку джерела напруги стаціонарно, а гнучкий кабель живлення від електроприладу підключений до електричної вилки. Це загальне правило всім електротехнічних схем.

Монтажні роботи виконуються при повністю знятій напрузі зі схеми та вжиття заходів, що унеможливлюють його несанкціоновану подачу.

Роз'ємні з'єднання для чотирипровідної мережі

У старій системі заземлення обладнання, що використовує 4 дроти для підключення живлення споживачів за схемою TN-C, металевий корпус електроприладу, що працює, залишався ні до чого не підключеним. Він відокремлювався від напруги шаром ізоляції. З метою безпеки її посилювали.

Постраждалі люди відчували "пощипування", відчували судомні стискування м'язів, а в особливих випадках отримували електротравми.

Навіщо потрібна лінія 380 вольт

По повітряних лініях між населеними пунктами, містами та великими підприємствами стоять високовольтні лінії високої напруги. При такому напрузі передача електроенергії пов'язана з меншими втратами. Навіть з урахуванням роботи знижувальних трансформаторів. На КТП, що стоять у селищах з житловими будинками, у кварталах багатоповерхівок (на заводах зазвичай цілі підстанції), висока напруга перетворюється на напругу 380 вольт.

Скрізь проходять 4 дроти, іноді використовується система з п'яти дротів. Три дроти – окремі фази. Один провід – нульовий. Напруга між будь-якими окремими фазами становить 380 вольт. Це лінійна напруга. Напруга між однією окремою фазою та нульовим проводом – 220 вольт. Це фазна напруга. Фази ніколи не з'єднуються, навіть не стикаються, інакше буде коротке замикання.

У квартирі, де працюють тільки телевізор, холодильник, та зрідка пилосос, невелике навантаження, тому можна обійтися всього двома проводами: фаза і нуль. Якщо мова про будинок, де є гараж і майстерня або сауна та басейн, де маса побутової техніки, система вентиляції або ж ведеться підігрів електрообігрівачами, краще заводити чотири дроти та забезпечити лінійну напругу 380 вольт.

Це дозволяє розподілити навантаження фазами. Наприклад, гараж і сауну посадити на одну фазу, кухню - на іншу, все інше - на третю. Поділ фаз виконується під час встановлення розподільчого щитка. Для живлення потужного обладнання, наприклад електродвигуна, зварювального апарату, електричного котла, електроплити або сплітсистеми, у вас вже буде 380 вольт на щитку в будинку.

Під час підключення будинку розраховується проектна потужність споживання. Справа в тому, що при підключенні енергопостачальна організація виділяє обмежену кількість потужності. Наприклад, 3 кВт з 220 В та 3 кВт із 380 В, які беруться з найближчої опори. Все, що вище, підключається безпосередньо до найближчого трансформатора. Кабелі від трансформатора до вашої оселі зазвичай прокладаються за рахунок замовника, тобто оплачуєте ви.

Якщо вам потрібні в будинку та господарстві 380 В, ви повинні протягнути лінію або прокласти кабель по землі. Розрахунком перерізів, проектом та прокладкою займаються спеціалізовані фірми. Ви лише оплачуєте усі роботи. Це означає, що ви ретельно повинні підготувати перелік можливого обладнання, що потребує підключення 380 В. Це мінімізує витрати надалі. 

Підключення трифазної напруги 380 вольт

Розрахунок силового навантаження електромережі є основою її нормальної експлуатації. Для побутових потреб найчастіше використовується напруга 220 вольт. Але не завжди цього значення вистачає для нормального функціонування всіх приладів, що споживають електрику. Непоодинокі випадки, коли необхідно замінити стандартну напругу вищою – 380 вольт.

Відмінність структури мереж

Підведення стандартної електромережі, призначеної для побутових потреб, полягає у прокладанні двох жил – з навантаженням та нульовим. При цьому напруга, що виникає між ними, дорівнює 220 вольт. Цього цілком достатньо для забезпечення нормальної роботи стандартних побутових приладів та елементів освітлення. Але при збільшенні навантаження відбувається нагрівання силового кабелю, що неминуче призведе до короткого замикання, або до займання.

Щоб уникнути подібних ситуацій у приміщенні, необхідно прокласти не одну, а 3 жили. У переважній більшості випадків така можливість передбачена у багатоквартирних будинках. Для приватного сектора здійснити подібне підключення можна лише за наявності лінії електропередач, що проходить поруч, з трьома окремими фазами. Крім цього, необхідно оформити дозвільну документацію у компанії, що управляє, і забезпечити монтаж у приміщенні проводки з 4 жилами.

У яких випадках необхідно 380 вольт

Потреба підключення 3-фазного напруги може бути викликана кількома обставинами. За наявності специфічного (потужного) устаткування або розподілу навантаження у мережі.

Існує певна класифікація електричних мереж, для яких можлива зміна значення кількості фаз:

     Приватні будинки чи квартири.
     Виробничі цехи чи комерційні приміщення з розгалуженою електромережею.

На практиці досягти хоча б тимчасового збільшення напруги до необхідного рівня в квартирі чи будинку дуже проблематично. Якщо необхідно підключити 380 вольт, то потрібні вагомі підстави. Для виробництва найчастіше ще на етапі проектування передбачається 3-фазна напруга. Це зумовлено високою потужністю обладнання та постійним навантаженням на мережу.

Приватні будинки та квартири

При проектуванні багатоквартирних будинків виконується розрахунок електроенергії, що споживається. На підставі цих даних встановлюється проведення відповідного перерізу та запобіжні прилади. Якщо ж з якихось обставин відбувається збільшення споживаної потужності, то рекомендується здійснити підключення 380 вольт.

Це може бути пов'язано з такими факторами:

     Встановлення потужного побутового обладнання – опалювальний котел, система кліматичного контролю тощо.
     Проведення тимчасових робіт з ремонту, у процесі яких значно зросте споживання електрики та зросте навантаження на мережу.

Залежно від цього оформляється роздільна здатність для тимчасової або постійної зміни параметрів мережі, при яких напруга 380 вольт стане основною.

Порядок оформлення дозволу

Існують певні правила зміни параметрів струму електромережі. Для оформлення дозволу першому етапі складається проектна документація. У ньому вказуються види устаткування та його характеристики. На підставі цих даних керуюча компанія має дати технічну умову для напруги 380 вольт. Як підключити та які силові лінії мають бути для цього задіяні, вирішує інженер.

Після цього складається акт, у якому зазначаються такі пункти:

  •      Потрібен пакет документів на право власності квартирою (будинком).
  •      Технічний проект, про який йшлося вище.
  •      Звіт, складений на основі проведення представниками компанії перевірки параметрів обладнання та документації, що додається до нього.

Якщо вимоги правомірні – суттєве збільшення споживаної потужності відповідно до стандартів у сертифікатах обладнання, то відбувається підведення та підключення напруги 380 вольт.

Для приватних будинків процедура дещо відрізняється. Якщо з відривом щонайменше 500 м від будівлі є 3-фазная лінія, всі роботи з її підключенню (після узгодження дозвільної документації) виконуються силами управляючої компанії. В іншому випадку збільшення напруги в будинку неможливе.

Комерційне та промислове використання

Для будівель та споруд з постійними великими навантаженнями напруга 380 вольт встановлюється за умовчанням. Це безпосередньо стосується всіх промислових та комерційних об'єктів. Для нормального забезпечення електроенергією у схемах передбачаються механізми контролю та розподілу напруги залежно від навантаження на певній ділянці. Упорядкуванням подібної проектної документації займаються спеціалізовані компанії, які в обов'язковому порядку сертифікуються.

Чи варто проводити 3-фазну лінію у приватний будинок чи квартиру заздалегідь? Це можливо лише за дотримання правил оформлення, у яких повинні вказуватися типи електроустаткування та його характеристики.

Як підключити розетку на 380 вольт


Всі електричні прилади, що споживають електроенергію, створюються виробниками за державними стандартами, коли на обмотки електродвигунів, нитки напруження джерел світла, нагрівачі та інші виконавчі пристрої необхідно подати напругу строго певним чином.

Для цього використовується кабель живлення, який підключений з одного боку до клем приладу, а з протилежного - на вилку, що вставляється в розетку так, щоб забезпечити правильну роботу виконавчого механізму.

З цією ж метою контакти електричної розетки необхідно підключати до електропроводки, дотримуючись встановлених правил монтажу, а не довільно. Навіть у сучасній однофазній мережі змінного струму за існуючими правилами використовується три дроти, а не два.

Це раніше, у схемі електрообладнання із заземленням, виконаним за системою TN-C, довільне підключення проводів фази та нуля на контакти розетки створювало лише незручності електрику, що займається пошуком пошкоджень, але не впливало на роботу приладів.

Зараз неправильне підключення проводів до триконтактної розетки призведе до зміни порядку подачі напруги, порушення роботи виконавчого механізму, створить несправність, що викликає аварійну ситуацію.

Конструкції трифазних розеток на 380 вольт


Старі пристрої вилок та розеток

За радянських часів усередині трифазної проводки мережі 0,4 кВ застосовувалася чотирижильна електропроводка, що складається з трьох фаз та одного робочого нуля. Для підключення електричних споживачів створювали стаціонарно встановлювані розетки з утопленими в корпус контактами типу «мама» і виделки, що використовують контактні пластини, що виступають, — «тато».

На корпусі вилки та розетки виконувалося маркування, що позначає фазні клеми та нульову. Робочий нуль часто показували стандартною піктограмою заземлення.

Маркування виконували як з лицьового боку корпусу, так і з тильного — там, де підключаються дроти. Вона спрощувала монтаж, робила зручною перевірку схеми при налагодженні та експлуатації.

Старі вилки та розетки з чотирма контактами зараз продовжують надійно працювати у схемах трифазної електропроводки, зібраних за системою заземлення обладнання TN-C. Вони можуть успішно використовуватися в сучасній п'ятипровідній схемі.

Сучасні конструкції

Перехід на нову схему заземлення електрообладнання TN-S та її модифікації зобов'язує власників підключати електричні трифазні пристрої в роботу через п'ять проводів, чотири з яких залишилися колишніми (три фази та нуль), а додатково додався захисний нуль, або РЕ провідник.

Тому на вилці та розетці стали встановлювати п'ять контактів і маркувати їх тим самим способом з двох сторін кожного корпусу.

Способи підключення проводів до розетки

У сучасних конструкціях використовуються два методи:

1. за допомогою гвинтового кріплення;

2. безгвинтовий затискач.

Перший спосіб

Для підключення проводів зі зворотного боку корпусу зазвичай застосовують гвинтовий затискач, коли очищений від ізоляції кінець дроту вставляється в підготовлене гніздо і притискається в ньому зусиллям гвинта.

Цей метод використовується дуже давно і добре зарекомендував себе. Однак, він вимагає певного часу на обробку кінців кабелю та загортання гвинта.

Контакти для підключення дротів зазвичай позначають:

     фазні кінці - L1, L2, L3;

     робочий нуль - N;

     захисний РЕ провідник – стандартним значком заземлення.

Другий спосіб

Безгвинтове з'єднання проводів трифазних електричних розеток розроблено для економії часу електромонтажників і дозволяє виключити деякі помилки при роботі. Усі операції виконуються значно швидше, а за дотримання правильної технології надійність з'єднання забезпечується повністю.

+++

Поділ фаз виконується під час встановлення розподільчого щитка. Для живлення потужного обладнання, наприклад, електродвигуна, зварювального апарату, електричного котла, електроплити або сплітсистеми, у вас вже буде 380 вольт на щитку в будинку. При підключенні будинку розраховується проектна потужність споживання. Справа в тому, що при підключенні енергопостачальна організація виділяє обмежену кількість потужності. Наприклад, 3 кВт з 220 В та 3 кВт із 380 В, які беруться з найближчої опори. Все, що вище, підключається безпосередньо до найближчого трансформатора. Кабелі від трансформатора до вашої оселі зазвичай прокладаються за рахунок замовника, тобто оплачуєте ви. Якщо вам потрібні в будинку та господарстві 380 В, ви повинні протягнути лінію або прокласти кабель по землі. 

Розрахунком перерізів, проектом та прокладкою займаються спеціалізовані фірми. Ви лише оплачуєте усі роботи. Це означає, що ви ретельно повинні підготувати перелік можливого обладнання, що потребує підключення 380 В. Це мінімізує витрати надалі. 

Підключення трифазної напруги 380 вольт

Розрахунок силового навантаження електромережі є основою для її нормальної експлуатації. Для побутових потреб найчастіше використовується напруга 220 вольт. Але не завжди цього значення вистачає для нормального функціонування всіх приладів, що споживають електрику. Нерідкі випадки, коли необхідно замінити стандартну напругу вищою – 380 вольт. 

Відмінність структури мереж 

Підведення стандартної електромережі, призначеної для побутових потреб, полягає у прокладанні двох жил – з навантаженням та нульовою. При цьому напруга, що виникає між ними, дорівнює 220 вольт. Цього цілком достатньо для забезпечення нормальної роботи стандартних побутових приладів та елементів освітлення. Але при збільшенні навантаження відбувається нагрівання силового кабелю, що неминуче призведе або до короткого замикання, або до займання. Щоб уникнути подібних ситуацій у приміщенні необхідно прокласти не одну, а три жили. У переважній більшості випадків така можливість передбачена у багатоквартирних будинках. 

Для приватного сектора здійснити подібне підключення можна лише за наявності лінії електропередач, що проходить поруч, з трьома окремими фазами. Крім цього, необхідно оформити дозвільну документацію у керуючої компанії і забезпечити монтаж у приміщенні проводки з 4 жилами. У яких випадках необхідно 380 вольт. За наявності специфічного (потужного) обладнання або для розподілу навантаження в мережі. Існує певна класифікація електричних мереж, для яких можлива зміна значення кількості фаз: 

Приватні будинки або квартири. до необхідного рівня у квартирі чи будинку дуже проблематично. Якщо необхідно підключити 380 вольт, то потрібні вагомі підстави. Для виробництва найчастіше ще на етапі проектування передбачається 3-фазна напруга. 

Це обумовлено високою потужністю обладнання та постійним навантаженням на мережу. 

Приватні будинки та квартири 

При проектуванні багатоквартирних будинків виконується розрахунок споживаної електроенергії. На підставі цих даних встановлюється проведення відповідного перерізу та запобіжні прилади. Якщо ж за будь-якими обставинами відбувається збільшення споживаної потужності, то рекомендується виконати підключення 380 вольт. процесі яких значно зросте споживання електрики та зросте навантаження на мережу. Залежно від цього оформляється дозвіл для тимчасової або постійної зміни параметрів мережі, при яких напруга 380 вольт стане основною. 

Порядок оформлення дозволу Існують певні правила зміни параметрів струму в електромережі. Для оформлення дозволу на першому етапі складається проектна документація. У ньому вказуються види устаткування та його характеристики. На підставі цих даних керуюча компанія має дати технічну умову для напруги 380 вольт. Як підключити та які силові лінії мають бути для цього задіяні, вирішує інженер. Після цього складається акт, у якому зазначаються такі пункти:

  • Необхідний пакет документів на право власності квартирою (будинком). 
  • Технічний проект, про який говорилося вище. 

Звіт, складений на основі проведення представниками компанії перевірки параметрів обладнання та документації, що додається до нього. Якщо вимоги правомірні – суттєве збільшення споживаної потужності відповідно до стандартів у сертифікатах обладнання, то відбувається підведення та підключення напруги 380 вольт. Для приватних будинків процедура дещо відрізняється. Якщо з відривом щонайменше 500 м від будівлі є 3-фазная лінія, всі роботи з її підключенню (після узгодження дозвільної документації) виконуються силами управляючої компанії. В іншому випадку збільшення напруги в будинку неможливе. Це безпосередньо стосується всіх промислових та комерційних об'єктів. Для нормального забезпечення електроенергією у схемах передбачаються механізми контролю та розподілу напруги залежно від навантаження на певній ділянці. Складанням подібної проектної документації займаються спеціалізовані компанії, які в обов'язковому порядку сертифікуються. 

Підключення електродвигуна 380 вольт 

Як провести підключення електричного двигуна 380 вольт ККД трифазних двигунів вище, ніж у однофазних. Тому за наявності проведеної мережі з напругою 380 V доцільніше придбати обладнання з 3-фазним двигуном і проводити підключення даного електродвигуна 380 вольт. Для його пуску не потрібно додаткового оснащення двигуна, магнітне поле, що обертається, створюється в момент підключення до мережі 380 Вольт. Вибираючи спосіб підключення двигуна потрібно враховувати їх особливості, які позначаються його роботі. Так для плавного пуску необхідно застосовувати підключення електродвигуна 380 – зіркою, а для досягнення максимальної потужності слід проводити підключення трикутником, що підвищує ризик пошкодження ізоляції обмоток. Перед тим як проводити підключення електродвигуна 380 ознайомтеся з його паспортними даними та даними, зазначеними на шильдику. Особливу увагу слід приділяти щодо даних двигунів виготовлених у Європі, вони робочі напруга 400/600 Вольт. 

Як правило, насправді всі 380 вольтові вітчизняні електродвигуни підключаються зіркою. Однак для максимальної потужності на різних виробництвах іноді вдаються до використання методу зірка-трикутник. Іноді всередині електродвигуна 380 вже змонтовано зірку. У таких електромоторах статор має три висновки, для їх підключення достатньо з'єднати їх з трьома фазами. Обмотки нумеруються ліворуч, фази 1-2-3 з'єднують з № 4,5,6. Методом трикутника обмотки стартера з'єднують послідовно. Насправді просто з'єднують початок кожної обмотки з кінцем попередньої, а місця з'єднання обмоток використовують для підключення фаз живлення. Підключення даного електродвигуна 380 вольт - зірка-трикутник рідкісна, вона дозволяє здійснювати запуск в режимі зірки і переходити в режим підключення трикутник під час робочого процесу. Це дозволяє отримувати м'який старт електродвигуна та вичавлювати максимальну потужність. Недолік – дуже складний метод підключення. Реалізація цього методу вимагає 3 пускача.

П1 підключається до електроживлення та обмоток статора. Їхні висновки підключаються до П2 та П3. Через пускач П2 початок обмоток з'єднується з рештою фаз за схемою трикутник. Під час включення фази П3 замикаються між собою, утворюючи підключення зіркою. Важливо! Одночасне включення пускача П2 і П3 неприпустимо електродвигуна 380. Їх одночасне включення зробить міжфазне замикання, що призведе до аварійного спрацьовування захисного автомата. Для запобігання цій проблемі рекомендується зробити електричне блокування цих пускачів, суть якої полягає в тому, що при включенні одного контактами розмикатиметься ланцюг управління іншого. Відключення здійснюється пускачем П1. 

Як підключити лічильник електроенергії на 380 вольт

Підключення трифазної напруги 380 вольт. Говорячи про високу напругу основна маса людей має на увазі 220 вольт. Цього цілком достатньо для нормального функціонування побутових приладів (пральної машинки, посудомийної машинки, холодильника, мікрохвильової печі, тостеру і т.д.). 

Для підключення трифазної напруги необхідний такий фактор, як нестача електроенергії через неправильний розподіл у мережі. Підключення або перепідключення трифазної напруги необхідно для функціонування потужного обладнання на 380 вольт. Насамперед для того щоб мати 380 вольт у будинку необхідно замінити силовий кабель. Якщо у Вас був прокладений кабель на 220 вольт, то він звичайно ж не підійде, тому що в ньому знаходиться три жилки дроту, для напруги 380 вольт необхідно чотири жилки. Просто замініть кабель. В ідеалі він не повинен бути скручений, спаяний тощо, від початку до кінця необхідний цілісний кабель. Найскладнішим і витратним після отримання дозволу буде покупка комплектуючих та збирання електрощита на 380 вольт. Складання його ведеться суворо розпорядження отриманого в енергозбутовій компанії, інакше щит не пройде перевірку і до нього не підключать 380 вольт. Це офіційна схема підключення електричного щита. Схема починається від стовпа ліній електропередач і йде до електрощита. У квадраті щита введення та обліку намальовані: 

Схема підключення заземлення. 

Воно пломбується та підключається до нуля до лічильника. Автомати на 25 амперів пломбуються. Після них підключається лічильник електроенергії на 380 В. Після на виході ставлять автомати до яких підключають проводку будинку, лазні, гаража і т.д. Схема підключення електричного щита зі лічильником на 380 вольт: Рекомендовано після включення перевірити відсутність фази на корпусі, далі виміряйте величину напруги на пускачі або клемнику в самому пристрої між фазами 380 Вольт – значить Ви все правильно підключили. 

Дотримуйтесь усіх правил безпеки. Для підключення необхідно виконати такі дії: Вимкнути напругу, по можливості перевірити індикаторну викрутку. До контактів L1, L2, L3 підключити 3 різноіменні фази A, B та C у будь-якому порядку. Черговість фаз впливає лише на напрямок обертання електродвигуна. Щоб змінити обертання двигуна в інший бік, потрібно буде поміняти тільки дві будь-які фази місцями на контактах магнітного пускача або автомата. На контакт N підключається нуль. На контакт PE або позначений спеціальним значком, як на картині праворуч, підключається захисний провідник, що заземлює, від заземлюючого контуру. 

Основні види розеток для підключення напруги на 380 V Всі ці види розеток вітчизняного виробництва. Їхні функціональні здібності ні чим не гірші за закордонні аналоги і в рази дешевші. Є один момент для того, щоб встановлювати закордонні розетки, це їхній естетичний вигляд. Здебільшого вони встановлюються до будинків з євроремонтом, щоб не псувати загальний вигляд загалом. При покупці таких розеток необхідно враховувати вилки (штекери), тому що в устаткуванні можуть бути встановлені різні вилки в залежності від виробника обладнання. Але не варто впадати у відчай, тому що при необхідності вилку можна замінити на потрібну. При підключенні трифазної розетки труднощів немає жодних, це під силу практично будь-якій людині, варто лише виконувати інструкцію. З законодавства РБ. Усі роботи з електрифікації житлового будинку, виконані організацією чи підприємцем, які мають «Свідоцтва про технічну компетентність». не допускаються до експлуатації. Копія зазначеного документа має бути додана до договору підряду. 

Відповідно до ТКП 45-1.01-221-2010 дозволом на проведення електромонтажних робіт є “Свідоцтво про технічну компетентність”. У свідоцтві вказано види робіт, які дозволено виконувати організації чи підприємцю. Вказане свідоцтво видається за наявності у штаті спеціально підготовленого персоналу з відповідною освітою, необхідним досвідом виконання електромонтажних робіт, які пройшли перевірку знань Правил електро – та пожежної безпеки. Типові схеми підключення трифазного електролічильника Попередній етап Підключення електричного лічильника (ЕС) є заключним етапом електромонтажних робіт. Перед встановленням трифазного ЕС необхідно насамперед мати монтажну схему. Прилад необхідно перевірити на наявність пломб на гвинтах кожуха. На цих пломбах має бути зазначений рік та квартал останньої перевірки та друк повірителя. При приєднанні проводів до затискачів краще зробити запас 70-80 мм. Надалі подібна міра дозволить зробити замір споживаної потужності/струму і перемонтаж, якщо схема була зібрана неправильно. Кожен провід необхідно затискати в клемній коробці двома гвинтами (на фото нижче добре видно). Верхній гвинт затягується першим. Перед затягуванням нижнього потрібно переконатися, що верхній провід затиснутий, попередньо посмикавши його. Якщо при підключенні лічильника використовується багатожильний провід, його наконечники необхідно попередньо опресувати. Далі будуть розглянуті типові схеми підключення трифазного лічильника в електромережу. 

Пряме (безпосереднє) включення Це найпростіша схема монтажу. При безпосередньому включенні ТЗ входить у мережу без вимірювальних трансформаторів (рисунок 2). Найчастіше такий метод монтажу використовується в побутових мережах для обліку електроенергії, де є потужні установки з номінальним струмом від 5 до 50 А, залежно від типу проводки (від 4 до 100 мм2). Робоча напруга тут, як правило, 380 В. При підключенні дроту до трифазного лічильника необхідно дотримуватись колірного порядку: 1-а фаза А повинна бути на дроті жовтого кольору, фаза – на зеленому, С – на червоному. Нульовий провід N має бути синього кольору, а заземлюючий РЕ – жовто-зеленого. Для захисту від навантажень на вході встановлюються автомати. Рисунок 2 – Безпосереднє включення ТЗ в мережу Коротка відео інструкція підключення трифазного лічильника наведена на цьому ролику: Електромонтаж трифазної моделі Включення в однофазний ланцюг Перш ніж описувати цю схему підключення лічильника до мережі 380 Вольт необхідно дати короткий опис відмінностей трьох фаз. В обох видах використовується один нульовий провідник N. Різниця потенціалів між кожним фазовим проводом і нулем дорівнює 220 В, а по відношенню до цих фаз один до одного – 380 В. Така різниця виходить через те, що коливання на кожному дроті зсунуті на 120 градусів (Малюнки 3 і 4). Малюнок 3 – Коливання напруги Малюнок 4 – Розподіл напруги по фазах Однофазна напруга використовується у приватних будинках, на дачі, а також у гаражах. У таких місцях споживана потужність рідко перевищує 10 кВт. Це також дозволяє використовувати на ділянці дешевші дроти з перетином 4 мм. т. до. споживаний струм обмежений 40 А. Якщо споживана потужність в мережі перевищує 15 кВт, то використання 3-х фазових проводів обов'язково навіть, якщо відсутні трифазні споживачі, зокрема, електродвигуни. І тут відбувається розподіл навантаження по фазам. що дозволяє знизити навантаження, якби така ж потужність забиралася від однієї фази. Тому в офісних будівлях та магазинах, як правило, застосовують саме трифазне харчування. Принципова схема підключення трифазного лічильника до однофазної мережі (ОС) зустрічається не так часто, оскільки в таких випадках використовуються однофазні вимірювачі. У більшості випадків схема аналогічна електросхемі прямого включення, але фази 2 та 3 не підключаються (підключення відбувається на одну фазу). Крім того, після монтажу можуть виникнути проблеми з організаціями, що повіряють.

Підключення через трансформатори струму 

Максимальний струм лічильника електроенергії зазвичай обмежений значенням 100 А, тому застосувати їх у потужних електроустановках неможливо. У цьому випадку підключення до трифазної мережі йде безпосередньо, а через трансформатори. Це також дозволяє розширити діапазон вимірювання приладів обліку за струмом та напругою. Однак, основне завдання вхідних трансформаторів – зменшити первинні струми та напруги до безпечних значень для ЕС та захисних реле.

Підключення вилки 380 вольт

Щоб підключити до мережі електроустаткування, для роботи якого потрібна трифазна напруга 380 вольт, потрібна відповідна вилка.

Досить часто, більша частина промислового обладнання, а також трифазних електроприладів, що використовуються в побуті, поставляється без електричної вилки, лише з кабелем живлення. Щоб забезпечити можливість простого відключення приладу від мережі, коли це потрібно без втручання кваліфікованого електрика, використовуються трифазні розетки з відповідними вилками - штекерами.

В одній з недавніх статей я вже розповідав про підключення розетки 380 Вольт - ABB 416RS6, виконаної згідно специфікації міжнародної електротехнічної комісії, IEC 60309 і повсюдно використовується для підключення трифазного електрообладнання. Тепер настала черга розповісти про електричну вилку 380В, зроблену за цим же стандартом, яку власне і можна підключати до цього роз'єму.

ABB 416-p6 - це переносна трифазна кабельна вилка, зі ступенем захисту IР44, розрахована на струм 16А, що має наступні контакти - 3Р+N+E (три фази, робочий нуль і захисний нуль - заземлення).