07.12.2023

Чи справді холестерин та жири — зло для серцево-судинної системи

Побутує думка, що холестерин та жири — зло для серцево-судинної системи.

Проте це не зовсім так, пояснюють у Центрі громадського здоров'я.

Холестерин — це жироподібна речовина, яка надходить в організм з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема:

  • бере участь в синтезі статевих гормонів і жирних кислот 
  • допомагає утворювати вітамін D

А шкодить здоров’ю не сам холестерин, а його надлишок, зазначають у Центрі громадського здоров'я. Саме він відкладається в стінках судин, спричинючи атеросклероз — так звані «бляшки», що обмежують або блокують потік крові.

Що призводить до підвищення рівня холестерину 

  • Надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м’яса, птиці, молочні продукти високої жирності тощо).
  • Продукти із вмістом промислових трансжирів (фастфуд, магазинна випічка, смажені страви, снеки, напівфабрикати).

Натомість ненасичені жири, які містяться в морській рибі, рослинній олії, авокадо та горіхах, допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.

Обирай збалансоване харчування та обов’язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря, радять фахівці.