17.12.2023

Як уникнути незручного питання: 8 стратегій з прикладами

Ці методи допоможуть м'яко вислизнути з лап безтактного співрозмовника або позбутися неприємних розмов із ним назавжди.




1. Відповідайте питанням на питання

Скористайтеся зброєю співрозмовника та допитайте його з пристрастю. Наприклад, поцікавтеся, навіщо він запитує і що змінить ваша відповідь.

Якщо зберігати доброзичливі інтонації, градус хамства цього методу практично нульовий. При цьому ви видавлюєте запитувача зі своєї території назад на нейтральну. Якщо пощастить, людина зрозуміє, що питання нетактовне.

— А ти збираєшся взагалі купувати квартиру, чи так і будеш до старості жити на орендованій?

— А моя відповідь на щось вплине? Або чому ти цікавишся?

2. Трансформуйте питання

Незручну тему можна направити в потрібне русло, якщо уточнити предмет розмови, перш ніж почати відповідати. Важливо швидко орієнтуватися, щоб співрозмовник не встиг повернути вас назад.

— Наречений є, чи так і помреш у оточенні кішок?

— Ви маєте на увазі, що кішки відлякують наречених? Що ви, мої кішки дуже доброзичливі, адже я їх брала із притулку. До речі, і вам раджу, котик у господарстві завжди знадобиться. Тим більше, що кішки з притулку такі вдячні.

3. Лійте воду

Багатослівно відповідайте не так на запитання, але в дуже близьке щодо нього, зберігаючи головний предмет розмови незмінним. Спосіб не дає стовідсоткової гарантії, оскільки співрозмовника може бути не так легко спантеличити, але працює. Принаймні у політиків.

Якщо на думку нічого не спадає, починайте відповідати на запитання здалеку. Поки підберетеся до суті, тема згасне сама собою.

— Чому тебе досі не підвищили? Ти дуже довго працюєш на цьому місці.

— У дитинстві я завжди дивився на дорослих, які поверталися ввечері з роботи, і думав, що якось і мені це доведеться. Тоді мені здавалося, що це чудово, адже на роботі не треба спати і їсти манну кашу. Яка фатальна помилка!

4. Запитайте поради

Якщо вам потрібно відволікти співрозмовника, дайте можливість розповісти про те, в чому він (на його думку) розбирається. Попросіть поради та уважно слухайте відповідь.

Тільки в жодному разі не ставте запитань, пов'язаних із основною темою розмови. Якщо ви запитаєте, наприклад, як знайти чоловіка, у відповідь на питання, чому ви незаміжня, то ризикуєте кожну зустріч звітувати, як просуваються пошуки. Отже перемикайте співрозмовника на максимально абстрактну тему.

— Ти роботу шукатимеш нормальну або так і будеш фрілансити?

— Поки що я стурбована ремонтом. До речі, ви нещодавно перекладали підлогу у кімнатах. Зараз реально застелити підлогу дошкою чи це вартує, як чавунний міст? А що ви вибрали? А чому?

5. Віджартуйтеся

Якщо ви не блискучий стендап-комік, краще підготуватися заздалегідь. Дратівливі питання зазвичай одні й самі, отже можна придумати кожен за дотепним відповіді і видавати його щоразу, як хтось ступає слизький грунт нетактовності.

— Чому ти не заводиш дітей?

— Знаєте, сама себе весь час питаю, чому б мені не завести дітей. Але зрештою не можу з собою домовитися, сварюся і навіть перестаю сама з собою розмовляти. Мабуть, доведеться ще трохи почекати, інакше нам із собою доведеться розлучитися на цьому ґрунті.

6. Прямо позначте своє невдоволення

Є питання, які вас дратують, але в цілому пристойні, а є відверто безтактні. І якщо йдеться про останній варіант, наберіться сміливості та окресліть межі дозволеного так, щоб ваші слова не можна було трактувати двозначно.

— Ти погано виглядаєш, на щось хворієш?

— Маю сумнів, що це питання доречне. Стан здоров'я я готовий обговорювати тільки з лікарем.

7. Ігноруйте питання

Цей варіант вимагатиме від вас деяких акторських здібностей. Продовжуйте розмову, начебто не почули питання. Коли співрозмовник повторить його, продовжуйте гнути лінію. Рано чи пізно йому набридне.

Якщо вам здається, що ви не впораєтеся, уникайте питання в прямому значенні слова. Скажіть, що вам треба відлучитись на хвилинку. Повертайтеся із заготовленою темою для розмови.

— Коли ти нарешті одружишся з Машею?

— Вибачте, я на секунду.

— А ви дивилися останній фільм Тарантіно?

8. Віддзеркальте чужу нетактовність

Ви, звичайно, вихована людина і не хочете хамити у відповідь на непрохані запитання. Але деякі люди у своїх проявах цікавості не здаються навіть після того, як випробувано всі попередні способи. І тут трохи агресії не зашкодить.

Щоправда, краще не шукати вразливості співрозмовника, щоб ударити якомога болючіше — навіщо вам опускатися на його рівень? Він сам дає вам зброю своїм питанням. Просто поверніть його у формулюванні, яке виведе запитувача на чисту воду.

— Коли ти зробиш нормальну стрижку?

— Чи я розумію, що ти вважаєш мою стрижку невдалою і вважаєш, що я повинна підлаштовуватися під твій смак, а не під свій?