Незвичайне відкриття в області біохімії алкогольної залежності було
зроблено дослідниками з Медичної школи Єльського університету (США) під
керівництвом Грема Мейсона.
Відомо, що при попаданні алкоголю в організм, він інфільтрується в печінку.
Печінка руйнує алкоголь, утворюючи речовини — побічні продукти реакції. Однією з
таких речовин виявився ацетат, або інакше, оцтова кислота. Через кров ацетат
транспортується по всьому організму, потрапляючи і в мозок.
У результаті
дослідження було зроблено незвичайний висновок: мозок, який живе тільки на
глюкозі, може використовувати й ацетат в якості джерела енергії у разі, якщо в
крові накопичується достатньо цієї речовини.
На сьогодні рейтинг
найбільш небезпечних алкогольних напоїв очолюють коктейлі в банках, вони
знижують апетит і шкодять печінці, на другому місці — звичайні коктейлі: також
шкодять печінці, призводять до сильного похмілля. Далі йде пиво — викликає
пивний алкоголізм. На четвертому місці шампанське. Небезпека цього газованого
напою полягає в тому, що він майже моментально всмоктується в кров. І замикає
рейтинг найбільш небезпечних алкогольних напоїв лікер — негативно впливає на
підшлункову залозу.
В експерименті взяли участь 14 добровольців: 7 —
«любителів випити», і 7 тих, хто мало п’є (для цієї категорії людей щотижнева
доза алкоголю не перевищувала 36 мл). Добровольцям обох груп вводили розчин з
міченим ацетатом, після чого протягом двох годин вчені за допомогою МРТ-сканера
спостерігали що відбувається з його молекулами. МРТ-сканер пропускав через мозок
хвилі, які змінювалися залежно від оточення, в якому знаходився мічений атом:
був він у складі залишку оцтової кислоти чи ні.
У результаті
з’ясувалося, що сіра речовина людей, «любителів випити», поглинає ацетат і
розщеплює його в 2 рази інтенсивніше, ніж мозок тих, хто п’є мало. На думку
вчених, здатність мозку до вилучення енергії з ацетату є однією з причин того,
чому залежним від алкоголю людям так складно кинути пити. Мозок таких людей,
«привчений» до додаткового джерела енергії, потрапляє від цього в залежність,
вимагаючи нових «доз».
Очікується, що впливаючи на виробництво ацетату
(або його замінників) можна позбавити людину від алкогольної залежності.
Результати дослідження були опубліковані в Journal of Clinical
Investigation.