13.01.2024

Як правильно складати чек-листи вчителю

Чек-лист: створення, оформлення та застосування

Що більше інструментів у професійній скарбниці вчителя, то краще! І чек-листи можуть стати чудовим доповненням до:

  • будь-якого уроку;
  • домашнього завдання;
  • перевірки набутих знань;
  • цікавої виховної години;
  • рефлексії наприкінці уроку.

Чек-лист – це список справ або речей, які укладач пропонує виконати. Зазвичай чек-листи стильно оформлені, їх приємно заповнювати, до них хочеться повертатися знову.

У перекладі з англійської мови checklist – список, із яким можна звіритися, перевірити виконані завдання.

Що відрізняє чек-лист від звичної інструкції? Для неї важливий порядок дій: завдання потрібно виконувати покроково. У чек-листі послідовність не надто критична, головне – виконати всі (або більшість) пунктів. А потім можна оцінити, який обсяг роботи виконано та ефективно підбити підсумки.

Чому чек-листи стануть у пригоді вчителям та учням

Упевнені, ви бачили, використовували чи навіть самостійно складали для себе чек-листи. Це цікаве та захопливе заняття, яке допомогає організувати діяльність, розслабитися та відволіктися від проблем. А ще чек-листи можуть стати чудовим навчальним інструментом! Усе просто:

  • Дослідження демонструють, що ми краще сприймаємо інформацію тоді, коли записуємо її (саме записуємо, а не, наприклад, друкуємо). 
  • Стильний чек-лист завжди привертає увагу. Тож забути про необхідність виконання завдань неможливо!
  • У такому форматі можна оформити буквально все: від списку літератури до корисних порад для чудового відпочинку на канікулах.
  • Яскраві чек-листи можуть зацікавити дітей та допоможуть залучити їх до виконання рутинних навчальних справ.
  • Укладаючи список самостійно, діти вчаться структурувати інформацію, аналізувати та планувати свої дії.

Як не помилитися з темою чек-листа

Отже, ви вирішили створити чек-лист і навчити цьому учнів. Що найважливіше? Обрати тему! І аби зробити це правильно, варто для початку поставити собі кілька запитань. Так ви просто заощадите час та не докладатимете зайвих зусилля. 

  1. Яким має бути майбутній чек-лист? Пізнавальним, розважальним, офіційним тощо.
  2. Яка мета вашого чек-листа? Заохотити школярів провести зимові канікули з користю, краще розібратися в темі, зняти напругу перед ЗНО тощо. 
  3. Які потреби дітей він може закрити? Можливо, чек-лист має допомогти в навчанні, наприклад: «Що потрібно знати, щоб отримати 12 балів з біології» або «Що потрібно знати, щоби не нервувати на самостійній роботі». 

Зверніть увагу: зрозумівши принцип вибору теми чек-листа, діти прокачають м’які навички. Особливо це стосується майбутніх митців та підприємців, адже вони навчаться правильно визначати цільову аудиторію та виділяти головні моменти проєктів. 

Нюанси, на які варто звернути увагу

Чек-листи настільки популярні, що знайти в інтернеті такий, що відповідатиме вашим запитам, дуже легко. І це дійсно так, але набагато ефективніше складати чек-листи самостійно. До цього варто привчати і учнів! Так, можна і варто надихатися творчістю інших, але хто знає вас краще за вас самих? А якщо ви складаєте чек-лист для учнів, то тим паче варто робити це самостійно, враховуючи такі нюанси як стиль викладання і спілкування. І, звісно, завжди варто пам'ятати, для кого ви створюєте чек-лист: його хобі, зацікавлення, мрії тощо. 

На що ще варто звернути увагу?

  1. Біля кожного пункту має бути незаповнене коло або квадрат. Завдання виконали? Можна поставити галочку, плюсик або просто замалювати. А далі час переходити до наступного пункту.
  2. Між пунктами має бути однакова відстань: так чек-лист виглядатиме охайно. 
  3. Ви можете запропонувати дітям скласти чек-лист самостійно. Це може бути індивідуальним або груповим творчим завданням.

Цікаво знати: Tone of Voice – це термін, що прийшов до нас із маркетингу. Він означає стиль спілкування з аудиторією. Створюючи чек-лист, намагайтеся бути лаконічними та використовувати свої «коронні фрази». Так діти краще сприйматимуть інформацію. 

Що враховувати, щоб створити добрий чек-лист

  •      Визначте, для чого чек-лист складено.
  •      Записуйте у вигляді списку всі завдання, які допоможуть досягти певної мети.
  •      Формулюйте результат, який вам потрібен, та розбийте на етапи процес його досягнення. У вас повинен вийти список завдань, які можна буде крок за кроком виконати за один раз.
  •      Розставляйте пріоритети. Заносите в чек-лист головне, відкидайте неважливі завдання.
  •      Пишіть просто та коротко. Неважливо, для себе ви складаєте цей чек-лист або учнів. Сенс у тому, щоб завдання було зрозуміле з першого разу і не лякало об'ємним чи плутаним формулюванням.
  •      Один пункт – одна дія. Наприклад, "купити квиток, коли отримаю зарплату" - це дві дії: "отримати зарплату" і "купити квиток".
  •      Об'єднайте завдання, які мають щось спільне, або їх потрібно виконувати в певній послідовності.

Сервіси для створення чек-листів

Для того, щоби зробити список візуально привабливим і стильним, скористайтеся графічними онлайн-редакторами. У пошуку на сайті можна ввести «чек-лист» або «checklist» та знайти стильний і яскравий шаблон. 

  • Canva –  має українськомовну версію та безліч шаблонів для оформлення чек-листів. До того ж їх можна змінювати за власним бажанням.

  • Checli – сервіс повністю присвячено чек-листам, тож є безліч шаблонів.

  • DesignWizard – стане у пригоді для створення як навчальних, так і розважальних чек-листів.

To Do - Безкоштовний планувальник від Microsoft. Чек-листи досить прості, проте зручно відстежувати свої завдання всередині програми.