02.01.2024

У ДСНС розповіли, як діяти людині, що опинилась під завалами будинку



Ворог регулярно здійснює масовані атаки на Україну. Як наслідок, руйнувань зазнають житлові будинки та гинуть українці. Наразі у ДСНС розповіли, як діяти людині, яка опинилась під завалами будинку.

Отож, якщо сталось так, що у ваш будинок влучила ракета або БПЛА, і ви опинилися під уламками власного житла, то, перш за все, слід спробувати заспокоїтись і не панікувати. Потрібно пам'ятати, що рятувальники та інші екстрені служби будуть оперативно поінформовані про завданий удар та руйнування. Відповідно, чекати на ДСНС доведеться лише декілька хвилин. Відразу після прибуття служби розпочнуть рятувальні роботи.

Важливо якомога більше кричати. Так ви зможете сигналізувати про свою присутність під завалами. Адже рятувальні служби роблять періодичні перерви, під час яких намагаються почути крик постраждалих людей. Слід зазначити що використовувати сірники або запальнички задля сигналізації суворо забороняється.

Також варто пам'ятати, що навіть якщо рятувальники вас помітили, їм знадобиться певний час, аби розібрати завали та дістатися до вас. Тому потрібно дослухатись до їхніх вказівок та зберігати спокій.

Та як діяти, якщо рятувальники поки що не почули вас? За таких умов у ДСНС радять оцінити ситуацію довкола. За можливості обережно вивільніть руки та ноги. Однак в жодному разі не варто намагатись самостійно розібрати навколишні завали. Адже конструкції, які утворилися внаслідок руйнування будинку, можуть бути вкрай нестабільними. Тому є ризик повторного обвалу.

Бувають випадки, коли кінцівка затиснута надто сильно. Відповідно, вивільнити її не вдається. У такому разі потрібно масажувати постраждалу кінцівку вище місця затиску. Такі дії покращать кровообіг, чим допоможуть врятувати травмовану частину тіла.

Врешті-решт, розраховуйте свої можливості та сили. Якщо ви розумієте, що самостійно звільнитися з під завалів не вдасться, продовжуйте сигналізувати про свою присутність та очікуйте на порятунок.