18.01.2024

Який обсяг пам’яті потрібен комп’ютеру чи ноутбуку у 2024 році

З кожним роком наше життя прискорюється — і в цьому нам допомагають різні цифрові гаджети, які в свою чергу також розвиваються. Буквально 20 років тому 128 мегабайт оперативної пам’яті вважалося відносно нормальним, то зараз це звучить дуже смішно.

Сучасна ОС навіть не почне працювати на такому обсязі. Давайте розглянемо у цій статті скільки пам’яті потрібно звичайному ПК (або ноутбуку) у 2024 році. Не забудьте передплатити мій блог і поставити лайк.

Пам’ять оперативна

Оперативна пам’ять (ОЗП) – в неї завантажується все те, що працює зараз. ОЗУ є посередником між постійною пам’яттю та процесором. Хоч і сучасна Windows 11 вимагає не менше 4-х гігабайт ОЗП, але цих цифр для комфортної роботи недостатньо. У 2024 році комп’ютер повинен мати щонайменше 8 гігабайт оперативної пам’яті. А краще – 16.

Адже, крім операційної системи, розвиваються також і додатки — вони стають все більш вимогливими до ресурсів комп’ютера. Навіть якщо у вас стоїть Windows 10, то 4 гігабайти вже замало. Один лише браузер із десятком відкритих вкладок може спокійно споживати 2-3 гігабайти ОЗУ: сайти зараз стали дуже важкими.

Оперативну пам’ять неможливо збільшити за допомогою флешки або за рахунок постійної – лише додаванням (заміною) фізичного модуля всередині комп’ютера.

Пам’ять стала

Постійна пам’ять – внутрішнє сховище інформації. На сьогоднішній день для звичайної роботи з документами, браузером та перегляду фільмів можна мати мінімальний об’єм SSD накопичувача 256 гігабайт.

Варто розуміти, що з розвитком інтернету нам більше не потрібно збирати дистрибутиви програм — та й сенсу в цьому немає, тому що вони застарівають набагато швидше і простіше завантажити з офіційного сайту. Ну і фільми ми здебільшого вже не завантажуємо, а дивимося через браузер. Тому надто великі обсяги понад 512 гігабайт вже потрібні тільки тим користувачам, хто працює з такими обсягами. А звичайному користувачеві для дому та офісної роботи вистачить і 256 гігабайт накопичувача.

Не забуваємо, що для зберігання файлів не обов’язково використовувати SSD – можна докупити класичний HDD, він буде дешевшим, ніж твердотільний накопичувач.

Також варто розуміти, що кількість пам’яті всередині комп’ютера досить відносним параметром. Наприклад, слабкий ПК може містити 32 гігабайти ОЗП і кілька терабайт постійної пам’яті і швидким від цього не може бути, адже крім пам’яті ключову роль відіграють параметри центрального процесора. А про це – у наступних випусках!